Николай Михайлов е най-добрият вратар в момента у нас. Снимка: Булфото
Владислав Стоянов трябва да е твърд титуляр в националния отбор. Снимка: Булфото

Общо гласували: 1240
Николай Михайлов е най-добрият вратар в момента у нас.
4%
Владислав Стоянов трябва да е твърд титуляр в националния отбор.
96%

В "Неделни шпаги" всяка неделя ви представяме сблъсък на различни гледни точки по наболели въпроси от българския спорт.

Само преди седмица националният ни отбор по футбол записа престижното 2:2 срещу Италия на стадион "Васил Левски". Изненадващо или не, футболните ни "лъвчета" дори можеха да победят четирикратния световен шампион, ако не бяха получили два сравнително леки гола. Заради тях много фенове скочиха на националния ни вратар Николай Михайлов и поставиха въпроса: "Трябва ли Николай Михайлов да бъде титуляр?"

Точна на този въпрос са посветени и днешните ни "Неделни шпаги". Шпагите кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

В "Неделни шпаги" всяка неделя представяме сблъсък на различни гледни точки по наболели въпроси от българския спорт.

Тази седмица насочваме вниманието към квалификацията на националния отбор по футбол срещу Италия. Имаме ли шанс да победим италианците у дома, ще преобрази ли Петев отбора? Шпагите кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/redakcia/2015/03/22/nedelni-shpagi-shte-izrevat-li-lyvovete-na-petev-sreshtu-italiia.257986
 

Николай Михайлов е най-добрият вратар в момента у нас. Александър Попов, Dnes.bg

Спорът дали Николай Михайлов трябва да бъде титуляр в националния отбор по футбол не води до нищо хубаво. Вкарва се излишно напрежение в и без това разклатената ни гарнитура. На Михайлов големият му недостатък е, че е син на шефа на БФС Боби Михайлов. И трябва да се доказва двойно, както и да влиза в постоянни полемики "има ли сестра". Да, има сестра и се казва Бисера.

Нелепо е да се твърди, че Николай няма качества. Смятам дори, че е най-добрият на този пост в момента. За качества обаче никой не говори. Всяко негово действие се следи под лупа, всяка грешка се хиперболизира и се насажда мнението, че застава под рамката единствено защото е връзкар. Критиците винаги припомнят намесата му срещу Вердер, сякаш човек трябва да е безгрешен. Естествено, че Михайлов допуска грешки, както всеки един вратар. Но това не го прави слаб, а нормален. Но пък ние сме готови да го разпънем. Заради баща му, който е недолюбван и от "червени", и от "сини", които са най-яростни в нападките.

Големият му конкурент е Владо Стоянов, който направи великолепни мачове в Шампионската лига с Лудогорец. Но нека сложим ръка на сърцето и посочим голям мач на Владо в националния отбор. Всеки безпристрастен фен може да направи разликата. Владо също допуска грешки, но никой не го изкарва главен виновник и се радва на далеч по-голям комфорт от страна на публика и медии.

Михайлов е неравнопоставен в тази позиция на мишена и единственото, което може да се постигне с постоянните критики, е да го изгоним от националния отбор. Защо да си причинява цялото това напрежение и да не последва примера на Бербатов? Да, известно време ще го наричат предател, и то същите, които сега го плюят.

Владислав Стоянов отдавна трябваше да е твърд титуляр в националния отбор. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Всички футболни фенове знаят максимата, че добрият вратар е половин отбор. И също така всички фенове на родния футбол няма как да не признаят, че в последните 10-ина година талантливите български вратари са изключение. Доказателство за това са и водещите отбори, мнозинството от които залагат на чужденци под рамката на вратата. Изключение от това правило са единствено Берое, Локомотив София и, разбира се, Лудогорец, който притежава определено най-добрия български вратар в момента – Владислав Стоянов. Или поне най-добрият по общо мнение, но не и според националните селекционери, които продължават да имат слабост към Николай Михайлов.

Че последният има качества, е ясно, но определено от над година е в доста по-слаба форма от своя конкурент за мястото под рамката на вратата. За последните 2 години Стоянов игра в Шампионската лига, в Лига Европа, стана 2 пъти шампион, стана футболист №1 на България за 2014 година и най-важното – отличи се с редица впечатляващи намеси, включително и с тази, че спаси дузпа на Кристиано Роналдо.

За сметка на това в последните 2 години Ники Михайлов е... твърда резерва във Верона, а днес и в турския Мерсин. С едва няколко мача за почти 2 сезона. И някак си е напълно нелогично да оставиш футболист №1 на страната за последната година резерва заради футболист, който топли пейката в клубния си отбор. Освен ако няма "други" причини.

И не Николай Михайлов е виновен за слабите си изяви срещу Италия, а този, който го е пуснал да пази. Защото колкото и да е добър един вратар, когато не играе редовно, просто няма как да бъде в оптимална форма. Най-важното за Михайлов в момента е да започне да играе редовно, за да може да бъде наистина някаква алтернатива в националния отбор на Владислав Стоянов. А дотогава последният със сигурност е най-добрият избор за вратата на българските "лъвчета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase