Снимка: Reuters, архив
fallback

Д-р Вилиам Фишер е един от най-популярните лекари в Словакия. Кардиологът, който прави първата сърдечна трансплантация в страната през 1998-ма година, дори се кандидатира за президент.

През февруари обаче близките на негов починал пациент завеждат дело срещу Фишер, защото взел подкуп в размер на 3000 долара на ръка, за да насрочи животоспасяваща операция. По всяка вероятност лекарят ще пледира виновен. Този случай, посочва сп. “Икономист”, е ярък пример за порочната практика в здравеопазването в Централна и Източна Европа.

Медицинските институции изнемогват финансово и не могат да задоволят изискванията на пациентите за адекватни грижи. И персоналът взима пари под масата като помага извънредно на този, който може да си го позволи.

В Латвия Валдис Жалтерс е уважаван ортопед, който дори изкара един президентски мандат. Но дори и той признава, че е взимал пари на ръка от “благодарни пациенти” без да ги декларира пред данъчните власти. Глобата за провинението – 466 долара.

Изследване на Европейската комисия сочи, че 28% от жителите на Румъния и 21% от литовците са плащали на лекари под масата. Средната граница за Европейския съюз е едва 5 на сто.

15% от поляците признават, че са давали подкупи през миналата година – в 9 от 10 случая парите са отивали в здравния сектор. Здравеопазването е считано за втория най-корумпиран сектор в страната след политиката.

Дори Естония, която е давана за пример за множеството иновации в здравната си система, не се разминава без скандал. Директор на болница е уволнен, защото поискал 350 долара и бутилка коняк, за да остави възрастен пациент в болничното заведение.

Но да се обвиняват само медицинските служители би бил прекалено лесен отговор на въпроса как се стига до тези случаи. Някои наблюдатели коментират, че самите пациенти са привикнали да дават, за да си подсигурят спокойствие, да се погрижат сами за себе си.

От друга страна мнозина изразяват благодарността си не само чрез пари, но и чрез скъпи подаръци. И постепенно това се превръща в практика.

Лекарите от региона обясняват, че заплатите им се нищожни и те просто нямат избор освен да потърсят пари под масата. В Румъния лекар в обществена болница е на заплата от 200 евро, докато по-добрите специалисти взимат 500.

На този фон не е особена изненада, че 7 000 румънски лекари са избяли в чужбина в периода 2011-2013-та година.

В разгара на скандала със словашкия д-р Фишер, негов популярен колега Петер Липтак опита да защити практиката за приемане на “подаръци”. Липтак, който има собствена клиника, изтъква, че получава твърда ставка от държавата от по 2 евро на пациент на месец – независимо колко прегледа е извършил. За да е на нулата, докторът се нуждае от поне по 3 евро на пациент.

И затова често взима по 5 до 10 долара извънредна такса. Подаръците, които получава, били част от оперативния бюджет.

Засега промяна не се вижда. Хората продължават да плащат под масата, защото така си гарантират по-качествени здравни услуги. Тези подкупи са си официална практика.

А някои лекари дори не се свенят да си признаят на живо по телевията. Като д-р Липтак.

Но и без неговото обявление истината е до болка ясна на всички замесени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 9 години

И ний сме дали нещо на света

49

Анонимен

преди 9 години

Западняците да не се правят на ощипани, защото и там не е много по-различно. Ако искаш да се прегледаш по каса, ти дават час за след 3 мес. Ако имаш грип, ти предписват само парацетамол и се влачиш 3 седмици. ако чакаш само на касата, може и да умреш, докато ти дойде времето за преглед. Иначе ако искаш да е както трябва, отиваш си в частна клиника и си плащаш като поп. Както тука си имат частни кабинети и ако отидеш в отделението, в което работи, ще ти каже да заповядаш в частния му кабинет.

48

Анонимен

преди 9 години

Корупцията и грабежите са специалитет на запада а българина е добър ученек.

fallback