Снимка: Dnes.bg

Детски колички, преправени на товарни, дърпани от някой клошар, каруци, теглени от стар и измъчен кон, гордо управляван от по един или двама роми. Кой ли не е виждал тази гледка из улиците в кварталите на София. Май засега само жълтите павета, които са строго запазена зона за елита, както и стария престижен район "Лозенец", са опазени от нашествието на клошари и роми, които обират контейнитерите за рециклиране на отпадъците.

Вероятно и оттам идват едва 7-те процента от количеството, което фирмите за разделно събиране на отпадъци успяват да оползотворят. Останалите 93 на сто се крадат, оплака се преди дни Тодор Бургуджиев, изпълнителният директор на една от големите организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки у нас.

"Няма работа, како. Децата искат хлеб, ядене", обясни защо се рови из боклука Марийка от "Факултето".

Тя обикаля из "Овча купел", един от първите квартали с разделно събиране на отпадъци, както и из "Красна поляна".

От сутринта ходи с количка с голям кош да "набере", каквото може и си спомня с носталгия времето, когато и в тези квартали имаше повече контейнери за разделно събиране. После си ги прибраха, защото от тях за фирмата нищо не оставаше.

За Марийка обаче остава малкият пай от кофите. Тя тръгва късно на работа чак към 9 - 10 ч., а първата смяна на незаконните събирачи започва призори, още около 4,30 ч. сутринта.

Между 6 и 7 часа излизала следващата група, а най-накрая тръгвали по кофите клошарите, когато изтрезнеят.

"Ходят мъжете с каруцата, събират, събират от рано сутрин да изкарат некой лев", продължава Марийка.

Колкото по-голямата е каруцата, толкова шансът за по-добра печалба е по-голяма.

Изкупната цена на килограм пластмасови бутилки в пунктовете е от 15 до 55 ст. Цената зависи от това дали са прозрачни, или цветни. Първите вървят по-скъпо, а цветните са от 15 до 33 ст.

"Карат ги. От кофите ги взимат, откъде иначе", каза пред Dnes.bg работник от пункт за вторични суровини в "Красна поляна".

По негови сметки обаче колкото и да се ровят из боклука, успяват да си докарат до 100 – 150 лева месечно.

След ромите вървят и уличните кучета. И те чакат някой залък да падне от кофата. Ако не пада, сами се опитват ди си го извадят. И така накрая  - един изхвърля, друг събира, трети пък разхвърля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase