Снимка: Reuters, архив
fallback

Футболът се превърна в най-новия препъни камък около анексирането на Крим, тъй Русия оказва натиск върху УЕФА, пише британският "Гардиън".

Руските войски навлязоха в Крим преди малко повече от година като отговор на протестите на Майдана в Киев. Проруските власти в Крим подписаха анексирането с Русия на 18 март 2014 г.

При отпразнуването на първата годишнина от анексирането на Крим руският президент Владими Путин подчерта невероятният патриотизъм на жителите на полуострова. Присъединяването на Крим не е признато нито от ЕС, нито от САЩ, които наложиха икономически санкции на Москва, вследствие на анексирането.

От УЕФА са посетили региона за първи път района наскоро и се очаква в края на месеца да представят позиция по въпроса. От това какъв ще е статутът на футбола на полуострова зависи коя от страните – ЕС или Русия, ще имат малка стратегическа победа. Ако от футболната централа решат да Крим да има свое собствено първенство, което да не е част от украинското, Русия ще тържествува, тъй като това ще е удар по позицията на ЕС.

Делегацията на УЕФА, водена от бившият президент на словенската футболна асоциация Франтишек Лауринец, посети Крим в началото на месец март. Тяхната цел е да се оцени "реалната ситуация" и последиците от анексирането във футбола.

"Опитахме се да чуем предложения и идеи от хора, които са работили за кримския футбол в продължение на много години и сега са изправени в странната политическа реалност", обобщи Лауринец.

Преди анексирането на Крим на полуострова е имало два отбора – ФК Севастопол и СК Таврия от Симферопол, които са играли в украинското първенство. Малко след анексирането обаче руски футболни длъжности лица едностранно са решили да поставят двата отбора заедно с трети – Жемчужина Ялта, да играят във втора дивизия на руското първенство.

За да се легализира опитът на федерацията, имената на отборите са променени. Но през януари УЕФА се произнесе срещу този ход, като Русия се съобрази с решението и извади кримските отбори от руската дивизия.

"Футболната асоциация в Русия и руските държавни органи приеха решението и го спазват", каза Лауринец.

Но това не е краят. Русия има план за създаването на 8 отбора, които да заиграят в Кримска лига. В тях ще влязат вече споменатите отбори, както и още 5 аматьорски. Ако предложението получи зелена светлина от УЕФА, първенството може да стартира още през април.

Лауринец твърди, че се опитва да разграничи политическата отговорност от футбола, но призна, че решението на европейската футболна централа може да има по-нататъшни последствия. "Политиката и спортът трябва да са отделни", твърди още той.

"Надявам се, че нашето решение няма да подкопае санкциите на ЕС, искаме само футболът да не умре в тази част на Европа", допълва още Лауринец.

"Ако трябва да сме прагматични, трябва да кажем, че кримските футболни отбори не участват и в украинското първенство. УЕФА иска да помогне за спасяването на спорта. Това е наша основна мисия и се опитваме да намерим решение", категоричен е той.

Украинските власти нямат сериозна позиция по въпроса за създаването на Кримска лига, но имайки предвид множеството проблеми на властите в Киев, мълчанието им не означава безразличие или съгласие.

"Няма официална реакция", коментира футболният анализатор Денис Трубецкой, но и припомня, че позицията на Киев е една: Крим е част от Украйна.

Ако признаването на Кримската лига стане факт, тепърва ще започне трудното. Клубовете ще се нуждаят от финансиране, поне в началото, а руската икономика е в тежко състояние. Според оценката на УЕФА едва 4 или 5 от 8-те предложени клуба са в състояние да се самоиздържат. Лоша е и футболната инфраструктура, няма и квалифицирани треньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

*/*

преди 9 години

След като Израел и Узбекистан цъкат в групите за европейското не знам какво да кажа.Чак се чудя евреите защо направо не се включат и НБА ,ей тъй само на другите да им е гадно.

20

Анонимен

преди 9 години

Да ги вдимат в руското първество, да правят околосветски пътешествия до Хабаровск.

19

Mr.STARBUCKS

преди 9 години

Ще има футбол в Крим.Руснаци и татари ,ще ритат на Путин топките.Това ще е .

fallback