Снимка: Reuters, архив
fallback

Няма страх или междуетническо напрежение в Дания след терористичните атаки от събота в Копенхаген. Това коментира за Dnes.bg Илиана Стефанова, български студент в скандинавската държава.

Илиана учи по магистърска програма "Европейски науки" в град Орхус, централна Дания. Повечето мюсюлмани, с които общува, са нейни колеги в университета. Твърди, че датчаните нямат негативно отношение към тях, нито пък ги е страх.

Около 3,7% от 5,7-милионното население на Дания са мюсюлмани. Повечето от тях са сунити. Държавите, от които идват, са различни – Турция, Пакистан, Мароко, бившите югославски републики, Иран, Ирак, Сомалия. Колегите на Илиана са предимно от Индонезия.

Традиционно мюсюлманите в скандинавската държава се занимават с търговия.

Братът на Илиана живее в Копенхаген и по думите й там има засилено полицейско присъствие. Полиция или напрежение в Орхус няма и всичко продължава постарому.

Терористичната атака срещу френското сатирично издание „Шарли ебдо“, както и последвалите заложнически драми са получили широк отзвук и в Дания. От него се възползвала дясна популистка партия.

Националистите искали да затворят джамия, намираща се в квартал Брабанд, който има славата на гето в Орхус. „Но те не могат да направят нищо друго, само говорят популистки“, коментира Илиана.

Самата тя живее в квартал Брабанд и твърди, че въпреки славата на квартала засега не е имала проблеми със сигурността си, не се е и чувствала заплашена. Твърди, че датчаните нямат някакво по-специално отношение към мюсюлманите, а самите те не са се капсулирали в затворена общност, а общуват активно с местните.

Илиана попада на флайери на крайнодесните във влака за Копенхаген. „Дания за датчаните“, пише на тях, а „тезата“ си авторите подкрепят с цитати от Корана.

Въпреки това „крайнодесните“ нагласи остават единствено на флайерите и в реториката на популистките партии. Акции, подобни на тези на ПЕГИДА в Германия, няма. Няма и условия за такива. „Цялата тази пропаганда ми се струва абсурдна“, коментира Илиана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 9 години

Може да имате интернет и да с въобразявате, че google translate превежда адекватно датски, но като човек, живеещ и работещ в Копенхаген мога да кажа, че не страхът и паниката са основните чувства тук. Хората са тъжни, огорчени и не разбират случилото се. Както винаги се говори много за датските ценности, сред които е свободата на изразяване. Хиляди излязоха на поклоненията на различни места в Дания. Направиха го, за да уважат паметта на загиналите и да покажат на семействата им, че не са сами.

28

Анонимен

преди 9 години

Четейки dnes.bg и бълнуванията на някаква студентка по ... европейски науки (!!!) разбираме, че явно в Дания стрелби и убийства се случват ежечасно, убити карикатуристи се въргалят по улицата като част от градския пейзаж и затова гражданите изобщо не намират такива новини за стряскащи. Съвсем друго говорят обаче датските онлай медии. Не е като да нямате Интернет, пък ако не знаете чужд език Google Translate може и да превежда за вас.

27

Анонимен

преди 9 години

До american boyДръж се естествено.

fallback