Снимка: архив Булфото

Общият обем на всички права и акции, инвестирани от универсалните пенсионни фондове на българския капиталов пазар, възлиза на 7,49% от техните активи, което очевидно няма как да представлява системен риск за втория пенсионен стълб.

Това стана ясно от отговорите на Комисията за финансов надзор (КФН) на въпросите, зададени от в-к "Капитал" чрез Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

Според изявлението общата стойност на притежаваните книжа от професионалните фондове (ПФ) в цитираните от изданието публични дружества към 29.12.2014 г. представлява 0,71% от активите им. В тази връзка, според становището е видно, че и поотделно, и в съвкупност те заемат малък дял от инвестиционните портфейли на всички ПФ.

От Комисията посочват още, че "дори да се стигне теоретично до пълна загуба на стойност за всички български публични компании, регистрирани на Българска фондова борса, вследствие на природен катаклизъм или друг форс мажор, даже и в най-лошия възможен сценарий при средна годишна доходност от 5,45% през последните 12 години, фондовете биха компенсирали подобна загуба в рамките на 1-2 календарни години".

В становището се посочва още, че КФН провежда регулярни срещи с Европейската комисия (ЕК), Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и всички други европейски и международни организации по повод различни аспекти на надзорната и регулаторната дейност. Наскоро дори е била проведена среща с представители на ЕК в рамките на процедурата Macroeconomic disbalances, на която КФН е представила данни за целия небанков финансов сектор, в това число и за ПОД.

От Комисията са издадени три наказателни постановления, а по останалите две предстои произнасянето на административно наказващия орган. Част от извършваните проверки във връзка с получените сигнали към момента не са приключили. Ако в хода им се установи нарушение на нормативната уредба регламентираща търговията с ценни книжа допуснати до търговия на регулиран пазар, нарушителите ще бъдат ангажирани със записаната в закона административно наказателна отговорност.

По думите на заместник-председателя на КФН Владимир Савов въпросната проверка относно евентуална манипулация на пенсионните фондове по подадения сигнал се изпълнява, но Комисията извършва и редовни проверки. "Реалните собственици на пенсионните дружества са ясни, публикувани са на сайта на КФН", добави той.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase