Снимка: Reuters, архив
fallback

Предишни съобщения, включително и мои собствени, че украинската валута е загубила 30 процента от стойността си, се оказаха не съвсем точни. Реалността фактически бе доста по-лоша: гривната се обезцени с около 50 процента само за два дни - шокиращ срив, който поставя страната на косъм от дефолт, пише Марк Адоманис от сп. „Форбс“.

Украинските резерви в чужда валута са паднали до нищожните 6,42 млрд долара (и продължават да падат), което би стигнало да се покрие вносът за около 5 седмици. Обикновено икономическите анализатори приемат, че една страна се нуждае от поне 6-месечно покритие на вноса си, а всичко под 3 месеца е кризисна ситуация. Ако не получи значителна помощ в най-близко време, Украйна ще разполага с чужда валута за по-малко от един месец. Ако резервите спаднат доста под сегашното равнище, страната просто ще остане без долари и без евро.

По някаква причина, която не ми е съвсем ясна, дискусиите сред западните експерти се въртят главно не около надвисналия над Киев икономически апокалипсис, а върху това дали САЩ трябва или не да му доставят модерни оръжия за отблъскване на руснаците. Вижте, например, какво казва Александър Мотил в сп. "Форин афеърс" (единственият път, когато той споменава украинската икономика в статия, анализираща сегашната криза): "(Путин) не е в състояние да подкопае украинската икономика, без в същото време да разруши руската." Виждам подобни формулировки и от други аналитици, розови твърдения от рода на "да, нещата изглеждат малко кофти в момента, но не се бойте, украинската икономика ще се оправи".

Тази оптимистична оценка за икономическото положение на Украйна фундаментално изопачава баланса на силите между Москва и Киев. Украйна очевидно е икономически важна за Русия, но не е от решаващо значение. Според официалната статистика, през 2013 г. Русия имаше по-голям търговски оборот с Италия, отколкото с Украйна. Общият търговски обмен между Русия и Украйна е бил по-малък, отколкото този между Русия и Германия и между Русия и Китай, и е бил приблизително от порядъка на търговския обмен между Русия и Турция (39 млрд. долара с Украйна срещу 34 млрд. с Турция). Никой не би твърдял сериозно, че Турция има някакви мощни икономически лостове срещу Русия, защо пък тогава Украйна да има такива?

Може би е неудобно да се отбележи, но Русия определено има ключово значение за украинската икономика не само като източник на суровини и енергия, но и като пазар за индустриални продукти, за които тя не би могла да намери други желаещи да ги купуват. По данни на украинското правителство, на Русия се пада около една четвърт от общата външна търговия на страната. Съответната цифра от руска страна? Някъде между 6 и 7 процента. При тази реалност руските лостове срещу Украйна явно са много по-мощни, отколкото украинските срещу Русия.

Ако Западът не окаже масирана помощ на украинската икономика в най-близко бъдеще, страната просто няма да е в състояние да си позволи "антитерористичната операция" на изток. Тук изобщо не стои въпросът дали тя е оправдана: без пари просто не е възможно да се издържа модерна армия. Някой трябва да плаща заплатите на войниците, които се сражават в Донбас, някой трябва да купува бензина, за да ги кара до там, някой трябва да плаща за боеприпасите, които те използват. При хилавото състояние на държавните финанси способността на Украйна да прави това винаги е била ограничена, а сега вече е на път съвсем да се изчерпи.

В дългосрочна перспектива Украйна винаги ще се нуждае от западна помощ, за да тръгне по своя "европейски път". "Един от сигналните, макар и политически неудобни, уроци в пост-комунистическото пространство, е че преходът към устойчиво капиталистическо развитие изисква щедра външна помощ за рязък старт на процеса (Полша е най-яркият пример). Но Украйна ще изисква също и незабавно вливане на ресурси, за да се избегне катастрофа. МВФ вероятно ще се намеси, за да запълни дупката, но хората очакват нов (финансов) пакет от МВФ вече няколко месеца, а той все не пристига.

Ако световната политика беше приказка с поука, тогава икономиката на интервенционистката и агресивна Русия би трябвало да пострада повече от икономиката на бедна и беззащитна Украйна. Но в света няма и грам справедливост, и ето, че Украйна попадна в непропорционално тежка икономическа криза, макар фактически да няма вина за сегашния конфликт. Може би оказването на военна помощ има смисъл, а по-вероятно може би и не. Но ако няма спешни действия, Украйна скоро няма да има икономика, която да бъде подкрепяна.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

153

Мирлиц

преди 9 години

За съжаление близките на Украйна държави по вяра и култура също са в икономическа криза и не могат да помогнат.Ако Русия се откаже да помага на Украйна,тази държава я чака разпродажба на държавните мощности,производства и земи ,ще бъде превърната в пазар за чуждестранните бракувани стоки,ще бъде рекетирана да купува въоръжение,което става само за скрап,ще си произведе стотина курумпирани милионери,въобще - познат сценарий.

152

морски

преди 9 години

Мачкай,Путин,фашистките укропи!

151

Анонимен

преди 9 години

Може би това е целта. Украйна да фалира и на нейната територия да се настанят западно-американски ---- Слава богу, че България фалира без война.

fallback