Брайън Уилямс. Снимка: Reuters
fallback

Обикновено нощните барове са мястото, където журналистите са склонни да преувеличават. Но да изфабрикуваш история в токшоу и след това да я повториш още няколко пъти в ефир... това идва в повече. Дори и за звезда в американската телевизия като Брайън Уилямс, коментира БиБиСи.

Преди 2 години в “Късното шоу на Дейвид Летърман” Уилямс разказва история от работата си по време на войната в Ирак и по-конкретно как хеликоптер, с който той и екипа му са се придвижвали, е бил свален с гранатомет от иракски бунтовници.  

Само преди седмица Уилямс разказа същото на драгите зрители, като дори бяха показани снимки. Оказва се обаче, че водещият въобще не е бил на борда по време на инцидента. Стигна се и до доста нелепо извинение в ефир.

А Уилямс би следвало да е истински пример за подражение – харизматичен водещ, който да вдъхва доверие и респект. Централните вечерни новинарски емисии дълго време бяха последна инстанция за достоверност. Водещите бяха най-уважаваните, най-начетените и най-скъпоплатените, а изявите им най-гледаните в телевизионния ефир отвъд Океана.

Всичко това като че ли вече го няма. Или поне е в драстичен срив. Високите рейтинги във вечерния слот за новини, водещи до големите пари от реклама, също ги няма. През 1985-та година централните емисии на трите основни телевизионни мрежи се гледат средно от общо 48 милиона американци. За 2013-та броят е паднал наполовина – 24.5 милиона.

В забързаното ни ежедневие кой ще чака до 18.30, за да научи новините от деня – всичко може да се научи в реално време от 24-часови новинарски канали, уеб медии и социални мрежи.

На този фон загубата на влияние и авторитет за водещите изглежда логично следствие. А някога водещият на новините по CBS Уолтър Кронкайт беше наричан “човекът, ползващ се с най-голямо доверие в Съединените щати”. Говорим за такова влияние, че когато Кронкайт критикува офанзивата “Тет” във Виетнам, президентът Линдън Джонсън възкликва: “Ако загубя подкрепата на Кронкайт, губя подкрепата на цялата средна част на страната!”.

Кронкайт е гигант сред гиганти – Чет Хънтли, Дейвид Бринкли и Джон Ченсълър. Наследниците им на малкия екран Том Брокау, Питър Дженингс и Дан Радър също са големи фигури. Водещите са постоянно и даващо сигурност присъствие в американските домове.

Но ситуацията се променя. Проучаване от миналата година сочи, че едва 15 на сто от зрителите на възраст под 30 години знаят кой е Брайън Уилямс. Младите обаче знаят много добре коя е неговата дъщеря – Алисън Уилямс е актриса от хитовия сериал “Момичета”.

Истината е, че 44% от младото поколение припознава комикът Джон Стюърт като най-добрия източник на достоверни новини. Голямата звезда от новините Уилямс е с 29 на сто, а след скандала разликата със сигурност ще е далеч по-голяма.

В края на миналата година ABC трябваше да избира заместник на многоуважавания си водещ на новини в праймтайма Даян Сойер. От телевизионната мрежа оповестиха, че Джордж Стефанопулос ще бъде новото лице, но с едно уточнение – бившият съветник на Бил Клинтън ще продължи да прави това във високорейтинговото си сутрешно шоу “Добро утро, Америка”.

За водещ на вечерните новини беше сложен по-неизвестния Дейвид Муир. Шокираща промяна на традиционната йерархия за представяне на новините от малкия екран. Но в същото време доста показателна.

Гафът на Уилямс само потвърждава тенденцията за залез на новините такива, каквито ги познавахме дълги години. Влиянието на социалните мрежи не спира да се засилва и големите новинарски организации са изправени до стената в битката за оцеляване.

Именно във Facebook лъсна измамата на телевизионната звезда. “Съжалявам, приятел, но не помня да си бил в хеликоптера ми”, написа в мрежата пилотът Ланс Рейнолдс, след като NBC пусна материал за “героизма” на Брайън Уилямс.

Друг пряк участник в историята също разобличи изфабрикувания репортаж, но в Twitter. Неизбежно Уилямс стана обект на подигравки от милиони хора онлайн.

А преди дори президентите гледаха със страхопочитание към водещите на новините...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Коментатор

преди 9 години

С един семестър в университет - толкоз...

11

m0105

преди 9 години

Brian Williams mi e lubim , izklu4itelen profesionalist.. i v slu4eq nikoga ne e kusno da stane6 za rezil.

10

Не е залез !!

преди 9 години

Вече им зная похвата в САЩ.. Изведнаж една държава става толкова опасна , сякаш управлява мълнийте , имат готово видео от техни военни паради ( веднага ги представят ) човешките права , демокрация , имат един диктатор ...И се втурват да спасяват този народ , изтрепват хиляди и хиляди , за да им завземат важни обекти , Световната банка да ги спасява от разрухата . Вторият вариант да постигнат същото е подкупно Правителство като в БГ.. Ще мреж от бомби или мизерия !

fallback