Снимка: Reuters, архив
fallback

Има мениджъри, които често казват на служителите да бъдат “по-малко отговорни”. На пръв поглед това е странна, дори нелепа реплика.

Но от сп. “Тайм” уверяват, че това е може би един от най-добрите съвети по пътя към професионална реализация.

Умението да приоритизираш задачите си е сред основните цели в началото на кариерата, макар и да изглежда не особено адекватна за човек, който тъкмо започва работа.

Един изпълнителен директор получава по 500-1000 мейла с висок приоритет всеки ден. Един стажант в първа година след университета едва ли достига тази бройка.

С други думи стажантът може да свърши всичко до края на деня. За жалост това създава опасен прецедент за остатъка от кариерата му, защото с изкачването ще дойде и по-големия обем работа и тогава времето няма да стига.

Затова трябва да се изгради усет за пресяване на наистина важните задачи и тези, които могат да бъдат игнорирани или забавени.

Никой не иска да бъде невъзпитаният човек, който не отговоря на мейл 3 месеца или дори не отговаря въобще. Но когато се достигне човешкият лимит на издръжливост, трябва да се вземе решение кои задачи са с приоритет.

Неслучайно едно от популярните правила е, че само 20% от дейността на работното място води до 80% от положителните резултати.

Друго основно умение е да се отлага стратегически. Изследвания показват, че строгото фокусиране върху само едно задание намалява значително креативността.

Вместо да влагате часове във вършене само на една задача, въпреки че процесът върви изключително бавно и тягостно, дайте си време. Отложете стратегически и захванете нещо друго, което също трябва да свършите, но е далеч по-забавно към настоящия момент.

Неизбежно е да се усвои делегирането. Да, най-вероятно никой не може да свърши част от вашата работа като вас. Но, както вече споменахме, с издигането в йерархията времето става изключително ценен ресурс.

Затова не се колебайте да делегирате част от работата на вашите подчинени. Става въпрос за по-малки неща, където провалът е допустим и би довел до трупане на знания и опит. С времето служителите ще усвоят вашия подход и колелото ще се завърти, както бихте желали.

Може да е доста трудно да се откажете от задачи, които знаете, че бихте свършили перфектно, но трябва да се съсредоточите върху най-важното – че истинската дефиниция на “отговорен на работното място” не е да свършиш всичко, а да свършиш правилните неща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Shark

преди 9 години

Ще ми делегират част от работата ама не ми е удобно нещо!! Няма такъв филм, който взима пари като началник да бъде така добър да си изпълнява задълженията като такъв.

12

Ми много ясно

преди 9 години

Този на снимката е от пишещите по клавиатурата с два пръста - палец и показалец. Иначе точно тези най-обичат да се правят на големи мениджъри и шефове. Аман.

11

Анонимен

преди 9 години

..."Един изпълнителен директор получава по 500-1000 мейла с висок приоритет всеки ден"... Абосютна лъжа.

fallback