Снимка: Ройтерс
fallback

След изнасянето на информация, че американски въздушни удари са убили или поне ранили Абу Бакр ал Багдади, лидера на “Ислямска държава”, от радикалната групировка побързаха да оправдаят спекулациите с аудио запис на самия Багдади. В записа той призова за “изригване на вулкани от джихад” и настоя, че организацията няма да спре да се бори, подчертавайки: “Ние ще триумфираме като цяло, независимо дали единици ще бъдат загубени”.

По всичко личи, че Багдади не е бил убит при атаката в Мосул преди седмица, но слуховете повдигнаха въпроса: “Може ли групировката да оцелее без своя мистериозен лидер?”, пише сп. “Тайм”.

Според Джъстин Даргин, специалист по близкоизточните въпроси и преподавател в Оксфорд, Багдади е по-скоро в ролята на изпълнителен директор, отколкото на традиционен боен водач. За разлика от убития лидер на “Ал Кайда” Осама бин Ладен, Багдади не се представя пред своите последователи като харизматичен и изпълнен с идеологически послания. Той няма нужда да е визионер, а просто достатъчно силна личност, за да наложи волята си по-ефективно от всеки друг в организацията.

Прозвището “невидимият шейх” съвсем не е случайно предвид факта, че Багдади ограничава до минимум публичните си изяви и разкриването на детайли за живота си (като изключим няколко видео записа). Той говори с маска на лицето дори в речите си пред бойците от “Ислямска държава”.

За експертите Багдади се пази от съдбата на предшествениците си, чиято публичност в крайна сметка е довела до откриването и елиминирането им.

В това число и йорданският ислямист Абу Мусаб Ал-Заркауи, който беше убит при американска бомбардировка през 2006-та година. Счита се, че Багдади и Заркауи са били бойни другари в Афганистан, преди последния да основе крилото на “Ал Кайда” в Ирак, впоследствие превърнало се в “Ислямска държава”.

Като член на групата на Заркауи, Багдади е задържан от американците през 2004-та година и прекарва 5 години в “Кемп Бука”, където се среща с множество командири от “Ал Кайда”. Именно там той завързва приятелствата с най-близкото си обкръжение – хората, с чиято помощ сега ръководи “Ислямска държава”.

Някога Багдади е бил периферна фигура, но сега е лидер на най-добре организираната терористична групировка в света. Неговата роля за първоначалното издигане и укрепване на организацията безспорна е ключова. Самият той настоява, че е пряк потомък на пророка Мохамед и беше провъзгласен за владетел на халифата, установен от “Ислямска държава” на територии в Сирия и Ирак.

Професорът по политически науки Пол Роджърс посочва, че Багдади е много важен за групировката, но не и незаменим. Според Роджърс тази организация е прекалено адаптивна и силна, за да зависи от един човек и стратегията на Запада за отрязване на “главата на змията” няма да сработи в битката с “Ислямска държава”.

Въпреки операцията на американската армия и нейните съюзници, атаките на екстремистите се увеличават прогресивно, както и броят на техните жертви. Неслучайно в аудио посланието си Багдади подчерта: “Америка и нейните съюзници са ужасени, слаби и безпомощни”.

Тази увереност в думите му до голяма степен идва от факта, че ядрото на “Ислямска държава” са професионалисти от елитните части на режима на екзекутирания иракски диктатор Саддам Хюсеин. Това дава на групировката ясна и силна структура.

За разлика от мрежата на “Ал Кайда”, която действаше чрез множество независими “клетки” в различни краища на света, “Ислямска държава” е съсредоточила усилията си в ограничена географска зона и разчита на държавна форма на управление, в това число две главни институции – военна и административна. Властта е силно централизирана, което до голяма степен не важеше за “Ал Кайда”.

В тази конфигурация най-добрата стратегия за справяне с “Ислямска държава” би следвало  да е отстраняване на средното и висшето ръководство, за да бъде разбит елитът на групата и да последва рухване. А не елиминирането на самия Багдади.

Специалисти са убедени, че “Ислямска държава” е готова с план за действие при убийство на настоящия си лидер, макар и да няма информация за потенциални заместници. Организацията настоява, че е държава (халифат) и в тази връзка няма как да си позволи смъртта на един водач да доведе до разпадане.

Така че с или без Багдади “Ислямска държава” ще остане реална заплаха за сигурността в целия Близък изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 9 години

idil ne vouva s izrael amerika tva sa tehni hora .....

19

Анонимен

преди 9 години

Така е, защото ИД е изградена на базата на хоризонтална структура, а не на пирамидална, както е при масончетата и илюминатчетата.

18

aaa

преди 9 години

Eдно време хората от цяла европа и не само,ходеха да работят в Ирак,Либия,Иран...и всичко там беше ок,от както щатите взеха да се месят на всякъде,нещата се объркаха тотално.

fallback