Снимка: Twitter
fallback

Той беше първият явен хомосексуалист, станал член на парламента в Полша. Сега Роберт Бедрон се кандидатира за кмет, пише Ева Кафчик от ДПА.

Въпреки отрицателните реакции в консервативното полско общество някои се питат дали неговата кампания няма да има по-широк катализиращ ефект.

От време на време 38-годишният Бедрон поставя малко флагче в цветовете на дъгата на своята банка в пленарната зала на Сейма. Той знае, че не е единственият хомосексуалист в 460-местната долна камара на парламента, но е единственият, обявил това публично. Сега Бедрон, който вече е известно лица от полското движение за права на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните след основаването на организацията "Кампания срещу хомофобията" през 2001 г., иска да стане първият кмет в Полша, който е открит гей.

Той се кандидатира в изборите в неделя за кмет на Слупск - град в Северна Полша до балтийското крайбрежие - заедно с още седем кандидати. Предизборният му лозунг е "Най-сетне промяна" (Nareszcie zmiana). Но в традиционното консервативно полско общество, в което църквата доминира, кампанията му се сблъска със скептицизъм и предизвика широк дебат за правата на човека.

"Полското общество още не е готово за политици открити хомосексуалисти", предупреди миналата седмица по тв канал Те Фау Ен 24 полският политолог Ярослав Ох.

Консервативният политик Радомир Шумейда, който обяви сексуалната си ориентация преди две години, казва, че тя е все още политически недостатък за него. "Животът ми стана хиляди пъти по-труден, след като казах, че съм гей", заявява той в интервю.

Бедрон е слабичък чернокос мъж, който обявил, че е гей, още докато бил в университета. Той постоянно омаловажава възможните рискове за политическата му кариера, които носи неговата идентичност. "Вече не е толкова изключително да бъдеш гей", казва той. Все пак в кампанията си в Слупск Бедрон не обсъжда правата на хомосексуалистите, а се съсредоточава върху енергийните проблеми, местния бюджет и достъпността на политиката за 100-хилядното население.

В парламента Бедрон представлява своята левоцентристка партия "Твоето движение" (Twoj Ruch). За трите години, откакто е депутат, той се бори за приемането на закон за гей браковете в Полша, но засега без успех. Въпреки оптимистичната си нагласа Бедрон също е ставал обект на издевателство. Стените и прозорците на местната му канцелария са били изписвани с враждебни графити, а е бил и мишена на вербални и физически атаки.

Малко вероятно е обаче кметската му кампания да бъде успешна. Според последни данни от предизборни анкети Бедрон заема второ място с 27 на сто от гласовете след консервативния кандидат Ришард Богуш с 45 процента.

Докато Бедрон посреща политическите предизвикателства, той е представителен и вдъхновяващ символ за правата на хомосексуалистите в страната. Организаторите на ежегодния парад за права на хомосексуалистите все още се нуждаят от полицейска защита срещу нападения на крайнодесни екстремисти, но казват, че трябва по-дълго да се борят в съда за правото да манифестират по улиците на Варшава.

Наскоро онлайн списанието "Реплика" на "Кампания срещу хомофобията" призова кандидатите в предстоящите местни избори да огласят сексуалната си ориентация. В рамките на две седмици близо 30 гейове и лесбийки от местните политически сцени поместиха снимките си върху страницата на "Реплика" в социалната мрежа "Фейсбук".

"Дали това е "Ефектът Бедрон?", питат се полски медии. Но макар традиционните полски медии да са възхитени, че толкова много кандидати са дръзнали да разкрият ориентацията си, еуфорията у "Реплика" е ограничена.

Все пак в изборите има над 240 хиляди кандидати. И е вероятно броят на хомосексуалните кандидати да е значително по-голям от 30 или дори 50. "Сексуалната ориентация на един кандидат не трябва да има отражение [при гласуването]", отбелязва социологът Марта Абрамович. Но признава, че това все още е само пожелание.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

пешо

преди 9 години

разбира се, че това ще се пише и коментира докато не започнат хората да приемат свободното и равно съществуване на гейовете за нормално и нечия ориентация престане да бъде новина. това не е русия, да се пише само за това, което путин каже.

45

стига пропаганда

преди 9 години

както е тръгнало, скоро нормосексуалните ще са малцинство и ще се борят за права.Няма съмнение, че сме в евроГейския съюз, а не в евроПейския.

44

ehhh

преди 9 години

tozi ako stane kmet,mnogo posetiteli shte ima v ofisa si.

fallback