Снимка: Reuters
fallback

Сватбите в Иран са отдавна най-важното събитие, за което семействата харчат хиляди долари за отпразнуването на сключения съюз. Но сега някои семейни двойки развързват кесиите си за съвършено друг вид брачно честване: празненство за развод.

От месеци местните медии и блогове тръбят за разточителни приеми на разделящи се съпрузи, допълнени със саркастични покани и хумористични торти. Това явление стана толкова разпространено в Техеран и другите големи градове, че един изтъкнат духовник каза, че хората, които устройват тези празненства, са "сатанисти", пише Бабак Дехганпишех от Ройтерс.

Все пак "разводните тържества" са признак за една неоспорима тенденция: броят на разводите в Иран нараства. От 2006 г. той се е увеличил с над 50 на сто и се е стигнало дотам, че около 20 процента от браковете свършват с развод. Само през първите два месеца на годината от иранския календар (края на март-края на май) е имало над 21 хиляди развода, сочи официална статистика.

Увеличаването на броя на семейните двойки, избрали раздялата, гневи консерваторите в Иран, според които това противоречи на ценностите на Ислямската република.

Миналия месец Мостафа Пур Мохамади, настоящият министър на правосъдието, който е и духовник, каза, че наличието на 14 милиона бракоразводни дела в съдилищата "не подобава на ислямската система", съобщи студентската информационна агенция ИСНА.

Някои от делата за разводи, както е в много други страни, включват икономически проблеми, прелюбодеяния, пристрастяване към наркотици и физическо насилие. Но повишаването на равнището на разводите изтъква също една фундаментална промяна в иранското общество, казват експерти.

"Има голямо разрастване на индивидуализма в Иран, особено сред жените. Жените са по-образовани и имат повече финансови възможности", казва Хами Реза Джалалпур, социолог от Техеранския университет. "Беше прието жената да се омъжи и бъде оставена да се оправя. Сега, ако тя не е щастлива, ще се разведе. Това не е табу", казва той.

"Разводно тържество"

Една 41-годишна жена - дипломиран химик, сега шеф на връзките с обществеността в техерански завод и майка на дъщеря под 20 години - казва, че се е развела със съпруга си, защото той е бил силно пристрастен към наркотици. Отнело й четири години, за да преодолее бюрокрацията на властите. "Те не обичат разводът да става по инициатива на жените", казва тя пред Ройтерс, като моли името й да не бъде споменавано. Но през годината след развода "аз бях като на небето".

Когато била още омъжена, една леля й казала да не мие съдовете по време, когато това предизвиква главоболие у съпруга й. "Казах: главоболието да върви по дяволите. Защо той не се вдигне и сам да измие съдовете?". Тя никога не е ходила на някое от прочутите празненства за разводи, но добавя: "Денят, когато получих окончателно развода, поканих няколко приятели да го отпразнуваме".

Брачното законодателство в Иран по традиция дава предимство на съпруга, който има право да поиска развод. Но в повечето случаи, разглеждани сега в съдилищата, съпругът и съпругата постигат взаимно съгласие да се разделят, казват ирански адвокати. В случаите, когато съпругът не дава развод, за да го получи, съпругата трябва да докаже пред съда, че мъжът й е агресивен, има психологически проблеми или по някакъв начин е неспособен да изпълнява брачните си задължения.

Жълтици
 
Понякога съпругата може да поиска да й бъде изплатен откупът (мехрие), ако той не е бил платен на сватбата. Размерът на откупа за булка в Иран, който обикновено се плаща със златни монети, скочи до небесата през последните години – понякога семействата плащат десетки хиляди долари. Ако съпругът не е в състояние да плати откупа, жената може да го опрости отчасти или изцяло при споразумението за развода. В отделни случаи съпругът може да влезе в затвора,ако не е в състояние да плати откупа.

"През последните две години положението с разводите в Иран достигне небивало равнище", казва Мохсен Мохамади, шеф на правната кантора "Яса" в Техеран. "Ние не проявявахме интерес към семейното и бракоразводното право. Но поради големия брой заявки си струваше да се заемем с това. Правните аспекти на семейството и развода станаха голям бизнес в Иран", добавя той.

Според експерти няма признаци за промяна в тази масова тенденция - отчасти обуславяща зачестяването на разводите – за увеличаване на образованите жени и засиленото им присъствие като работна сила. През настоящата учебна година 60 на сто от новоприетите студенти са жени, сочат официални данни, оповестени от информационната агенция ИРНА. Когато тези жени се дипломират, едва ли ще бързат да се омъжат, защото ще могат да си намерят работа. А ако се омъжат, вече ще им бъде по-лесно да напуснат евентуален проблемен брак или да се издържат финансово, казват експертите.

И това не е тенденция само сред по-горните слоеве на иранското общество. "Вече не говорим само за средната класа или за елита в северен Техеран. Не само хайлайфът става прозападен и се развежда", казва социологът Кеван Харис, помощник-директор на Центъра за изследвания на Иран и Персийския залив към Принстънския университет. "Това се дължи на вътрешни промени в обществото. Ние преценяваме влиянието на жените според препоръките за тях и опита им. Защото иначе то не би било толкова голямо. Ако това ставаше само във висшите слоеве, нямаше да има такава масовост".

Увеличаването на броя на разводите безпокои управляващите в Иран, защото това става на фона на спад в раждаемостта. Миналата година парламентарната комисия по социални въпроси предложи да бъдат отделени 1,1 милиарда долара за подпомагане на семействата, но предложението не мина в парламента. "Ако депутатите и чиновниците изпитват симпатия към младежта в страната, щеше да е по-добре да одобрят тези планове", казва председателят на комисията Абдул Реза Азизи, цитиран от "Мехр нюз".

Едно друго, по-противоречиво предложение бе да се създаде министерство на браковете и разводите, но то бе разкритикувано от някои чиновници с мотива, че новото министерство би създало още повече бюрокрация, вместо да бъде решен цялостно въпросът със зачестяващите разводи.

Но каквото и да направи правителството, ще е трудно да се изгради търпимост в обществото към развода. "Не е достатъчно някой да каже: "Моля, искам да се разведа", за да се убеди консервативното общество, че разводът е нещо нормално. Няма да стане по този начин", казва Харис. "Хората трябва да променят нагласите си. А отсрещната страна не може да върне нещата назад", допълва той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

Имам наблюдения за Дагестан, там също са мюсюлмани. Родителите или по-големите братя избират бъдещия съпруг на момичето. При сватбата тя получава от мъжа си апартамент на нейно име, а от семейството му много злато във вид на бижута. В повечето случаи това не са желани бракове от страна на жената. След известно време тя се развежда и вече живее живот на свободна жена, никой няма право да й заповядва и да й налага нежелан партньор. Може би и в Иран причината е подобна, не съм запозната с тях.

8

Анонимен

преди 9 години

До окобягай с тоз вип брадър още ли има толкова *** хора да ги гледат??

7

Анонимен

преди 9 години

До 12Бъркаш Иран с Пакистан.

fallback