Снимка: архив, Reuters
fallback

Малка група сирийци преследват бойци на Ислямска държава в една от главните й крепости в Източна Сирия. Това е нова партизанска кампания, възникваща в отговор на нарастващата жестокост на ислямистите, пише Том Пери от Ройтерс.

Основната цел е да се всее страх в редиците на Ислямска държава, заяви водачът на групата Бяло покривало, която казва, че е убила над 100 бойци на Ислямска държава при нападения в провинция Дейр аз Зур през последните месеци.

Името отразява целта: под Бяло покривало се има предвид покривалото, с което се завива мъртвец - според групата то очаква бойците на Ислямска държава, които са отговорни за престъпления срещу сирийския народ, каза лидерът й Абу Абуд в интервю по Скайп.

Появата на такива групи показва как Ислямска държава си създава нови врагове на място в момент, когато САЩ действат усилено за осъществяването на плановете за обучаване и екипиране на умерената опозиция срещу президента Башар Асад, които са част от стратегията им за справяне с групировката.

Абу Абуд, който отказа да разкрие истинското си име от съображения за сигурност, е бил командир в бореща се срещу Асад бунтовническа група, разбита от по-добре въоръжената и финансирана Ислямска държава, когато тя установи почти пълен контрол върху Дейр аз Зур по-рано тази година.

Малката банда, която той ръководи сега, не е в състояние да нанесе сериозен удар на Ислямска държава. Но тя представлява допълнително предизвикателство в момент, когато САЩ и техните съюзници нанасят въздушни удари срещу групировката в Сирия и Ирак.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, който следи войната, отчита увеличаване на нападенията на въоръжени мъже срещу цели на Ислямска държава в провинция Дейр аз Зур.

Дейр аз Зур заедно с по-северната провинция Ракка представлява основната територия, където е съсредоточено влиянието на Ислямска държава в Сирия.

"Бяло покривало не проявява никаква милост към Ислямска държава: когато успее да отвлече някой неин член, тя по-късно го "ликвидира", каза Абу Абуд.

Тя действа във и около град Ал Букамал на иракската граница. Това е район, който има решаващо значение за Ислямска държава, тъй като е връзката между контролираните от нея територии в Сирия и Ирак.

В момента групата наброява 300 души, каза Абу Абуд. "Осемдесет процента от членовете на Бяло покривало не са участвали в боеве, преди да дойде (Ислямска държава). Ние ги обучихме и те се присъединиха към Бяло покривало заради силното потисничество, което усетиха, след като Ислямска държава установи контрол", каза Абу Абуд.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека казва, че Бяло покривало е една от няколкото малки групи, повели въоръжена борба срещу Ислямска държава в провинция Дейр аз Зур през последните месеци и убиващи бойци на Ислямска държава, когато им са удаде възможност. Всички те са си избрали сходно заплашителни имена. Сред тях са Призрачна бригада и Бригадата на ангела на смъртта, каза Рами Абдулрахман, ръководител на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, който казва, че събира информация от източници от всички страни в конфликта.

Нападенията се увеличават

Една такава група е убила не по-малко от 10 бойци на Ислямска държава при среднощно въоръжено нападение срещу контролен пункт в град Ал Маядин в провинция Дейр аз Зур миналия четвъртък, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека. При отделно нападение въоръжен мъж с мотоциклет е открил огън по друг контролен пункт на Ислямска държава. "Техните операции срещу "Ислямска държава" се увеличават", каза Абдулрахман.

Ислямска държава си създава доста врагове със завладяването на Дейр аз Зур - район, където се произвежда петрол.

Тя изгони повечето други бунтовнически групировки от Дейр аз Зур през юли, окуражена от бързото настъпление в Ирак, където превзе град Мосул през юни, заграбвайки заедно с него оборудване на иракската армия, което сега се използва в Сирия.

За да задуши всякаква съпротива в Дейр аз Зур, Ислямска държава прибягва до разпъвания на кръст и обезглавявания - методи, употребявани от нея и на други места. Тя екзекутира 700 членове на въстаналото племе шейтат през август, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Членовете на борещите се срещу Асад въоръжени групи, известни под събирателното название Свободна сирийска армия, можеха да изберат между това да избягат, да се подчинят на господството на Ислямска държава или да умрат. Фронтът Нусра - официалният клон на Ал Кайда в Дейр аз Зур - се изтегли от провинцията. Сирийското правителство все още контролира част от град Дейр аз Зур и летището му.

"Потайността е най-важният елемент от дейността на Бяло покривало, каза Абу Абуд. Групата се състои от четиричленни "клетки", които действат независимо една от друга, добави той.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека и Абу Абуд една от най-големите операции на Бяло покривало е била нападение срещу позиция на Ислямска държава в Ал Букамал, при която са били убити около 11 джихадисти.

Въздушните удари на САЩ и коалицията не правят задачата на Бяло покривало по-лесна, каза Абу Абуд. Преди това бойците на Ислямска държава се събираха на големи групи, а сега се движат на малки отряди, често през нощта, като използват мотоциклети.

Говорител на Бяло покривало каза, че групата използва оръжия, които по-рано са принадлежали на борещи се срещу Асад бунтовнически групировки.

Говорителят, който се представи като Абу Али Албукамали, каза, че въпреки скромните си ресурси Бяло покривало постига целта си: "Целта на тази група - всяване на страх сред членовете на Ислямска държава - е постигната. Днес не можете да ги срещнете да вървят сами. Те се движат предимно на групи, страхувайки се от отвличане."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

Dokato ne padne rejima na Asad shte sme svideteli na oshte po radikalni i zloveshti organizacii zatova kolkoto pobarzo padne rejima na Asad tolkova po dobre

7

Анонимен

преди 9 години

До Анонименoragie,koeto sledtova shte izpolzvat sreshtu amerika.

6

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 1Ами какви ще са? Горили от тайните служби на Сирия, "преминали" в нелегалност.

fallback