Владимир Жириновски. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски нарече българския президент Росен Плевнелиев негодник и заяви, че според него българският народ трябва да пълзи в краката на руснаците.

Руският политик нападна Плевнелиев заради думите му в интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, в което държавният ни глава определи Русия като националистическа и агресивна държава. Руското външно министерство определи изявлението на Плевнелиев като будещо безпокойство и потъпкващо традициите на приятелство и сътрудничество между двете страни.

Още по темата

В характерния му емоционален стил в предаване на телевизия „Россия 1“ Жириновски  заяви, че Росен Плевнелиев изобщо не познава историята. „Президентът да беше отворил учебника по история на България. Руските войници, спасили България от турско господство, и те ли са националисти? Паметникът на руския войник Альоша още стои край Плевен. Цяла България е благодарна на руснаците за това, че са ги освободили, стои все още и паметникът на Александър Втори – Освободител“, заяви Жириновски.

Според него Плевнелиев трябва да бъде изгонен, това „не е президент на България, а обикновен човек на ЦРУ, който напада Русия-спасителката“.

Жириновски попита още: „За руснаците, разстреляни в Донбас, той /Плевнелиев – бел.ред/  не си ли спомня? Кой ги е убил?“

Това е негодник, а не президент на България, заяви руският политик.

Жириновски не се ограничи с квалификации само лично на Плевнелиев, а заяви още, че според него българите трябва да пълзят в краката на руснаците. „А българите в Първата световна война бяха против нас, във Втората, сега в НАТО. И клевети /Плевнелиев - бел.ред./“, каза Жириновски.

Размяна на остри реакции между България и Русия стана този месец. По повод намеренията на България да се откаже от руските бойни самолети руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа в Туитър, че „някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия“. В отговор българското външно министерство излезе с изявление, в което се посочваше, че България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред Русия. Последва реакцията на МВнР на Русия по повод думите на Плевнелиев пред германския вестник.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase