Снимка: Reuters
fallback

Турция отказа да се намеси в битката в сирийския пограничен град Кобани, което предизвика сериозно недоволство във Вашингтон и извади наяве сериозните различия между съюзниците в борбата с джихадистите от “Ислямска държава”, пише BusinessInsider. Според онлайн-изданието турският премиер Реджеп Ердоган води пасивна политика спрямо радикалните ислямисти, въпреки че Съединените щати започнаха въздушна офанзива.

Анкара не бърза да се намесва по няколко причини – на първо място в Кобани под атака от страна на “Ислямска държава” са паравоенни формирования, близки до Кюрдската работническа партия (ПКК). BusinessInsider припомня, че ПКК е в американския списък с терористични организации и макар и в момента да се водят мирни преговори между турското правителство и кюрдските сепаратисти, дългогодишният конфликт определено дава отражение.

Oще по темата

За експерта Гарет Коури администрацията на президента Обама се опитва да омаловажи случващото се в Кобани и реалната липса на военна подкрепа по земя на въздушната операцията на Вашингтон срещу “Ислямска държава”. За Коури фактът, че кюрдският проблем не е взет предвид от страна на Белия дом, не е пропуск в стратегията, тъй като конкретна стратетия за борба с джихадистите просто не съществува.

Друга причина за отдръпването на Турция от влизането в директен бой с екстремистката организация е искането водената от САЩ коалиция да поеме конкретен ангажимент за окончателно сваляне от власт на сирийския диктатор Башар Асад. Стъпка, от която Вашингтон се въздържа от самото начало на гражданската война в Сирия преди повече от 3 години.

Според Анкара дори и победа над “Ислямска държава” няма да промени коренно ситуацията – политиката на Асад ще продължи да захранва издигането на радикални бунтовнически групировки, които ще представляват заплаха за Запада и неговите стратегически партньори.

Президентът на консултантската група “Евразия” Йън Бремър смята, че настъплението на “Ислямска държава” към Кобали е наистина сериозен проблем и турското правителство е изправено пред тежки последствия в дългосрочен план, ако продължи с бездействието. “Над 3 години светът наблюдава отстрани случващото се в Сирия, което има бедствени последствия за цивилното население. Важно е това да се има предвид, когато ставаме свидетели на продължаващо колебание за по-директни мерки”, счита Бремър.

В опит за намиране на консенсус Барак Обама изпрати в Турция за директни преговори ген. Джон Алън, който е в ролята на специален американски представител в коалицията за борба с “Ислямска държава”. Държавният департамент съобщи, че в Анкара са били “проведени конструктивни и детайлни разговори”. Повече подробности не бяха дадени, но стана ясно, че Алън и водената от него делегация са обсъждали именно предприемането на по-настъпателни действия срещу джихадистите.

Вашингтон за пореден път подчерта изрично желанието си Асад да сдаде властта, но пак с уговорката, че най-добрият начин това да стане е чрез мирни преговори. Алън е изтъкнал и друго - “че умерената сирийската опозиция, която се бори на два фронта – срещу силите на Асад и срещу бойците на “Ислямска държава” трябва незабавно да получи солидна подкрепа”.

Към момента обаче САЩ и Турция изглеждат склонни да жертват Кобани и да оставят ключовия град да попадне под контрола на екстремистите.

За мнозини, дори и в Съединените щати, Обама трябва да склони на компромис и да приеме турското условие за ангажимент на коалицията за сваляне на Асад от власт. Сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм са на мнение, че засилващите се критики срещу Анкара за бездействието спрямо Кобани прикриват съществения проблем – че за фундаментална промяна в конфликтния регион трябва да бъдат победени и “Ислямска държава”, и диктаторския режим на Асад.

Маккейн и Греъм са убедени, че президентът Обама може да убеди турските лидери да се включат в активни военни действия срещу джихадистите само при условие, че има конкретен ангажимент за операция и срещу Башар Асад. “Подобен ангажимент ще ни даде подкрепа от Турция, която може да се окаже решаваща за успешния изход на офанзивата в Сирия”, категорични са сенаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

..

преди 9 години

ердоган се води от неговите възгледи и е показвал своя неприязъм към България. Разбира се, че ще е с ислямистите, каква религия проповядва той..

90

НФБ

преди 9 години

До някой сиНЕ ВИЖДАМ ЗАЩО ТУРЦИЯ ТРЯБВА ДА ВАДИ ГОРЕЩИЯ КАРТОВ СЪТВОРЕН ОТ САЩ...ЗАЩО ДА УМИРАТ ТУРСКИ ВОЙНИЦИ ЗА ИМПЕРСКИТЕ АМБИЦИИ НА САЩСАЩ СА ОБЕЩАЛИ СЪЗДАВАНЕТО НА КЮРДСКА ДЪРЖАВА И ТОВА Е НЕПРИЕМЛИВО ДНЕС ЗА ТУРЦИЯТОВА Е ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ В ДИАЛОГАСАЩ ДА ИЗПРАЩАТ СУХОПЪТНА АРМИЯ В ИРАК И ТОВА Е И НАЧЕ В СИРИЯ НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ НЯМА И РЕЗОЛЮЦИЯ НА ООНТАКА ЧЕ В СИРИЯ САЩ СЕ ОКАЗВАТ АГРЕСОРИ...

89

Анонимен

преди 9 години

iraksite kiurdi da se chete siriiskite kiurdi v predishniia mi posting.

fallback