"Извинявам се, че сме напълно покрити" Това е написало момиче в Туитър и е прикачило снимката към публикацията. Снимка: Twitter
fallback

Мюсюлмани от цял свят започнаха да споделят саркастични постове в социалните мрежи. Те целят да отвърнат на нарастващата враждебност срещу исляма, пише Би Би Си.

Първият хаштаг, който беше лансиран в интернет, е "#Не в моето име". Той е популяризиран от умерени мюсюлмани, които осъждат действията на терористичните групи.

"Ал Кайда, талибаните, Ислямска държава и случилото се на 11 септември... вие не ме представлявате, моята религия не учи да мразим и убиваме", се казва в типично съобщение в Туитър.

Този хаштаг е бил използван почти 50 000 пъти през последната седмица и все още набира скорост.

Тази кампания обаче не е приета от всички радушно. Според някои по този начин мюсюлманите прекалено много угаждат на западните медии.

"Писна ми да гледам как мюсюлмани се извиняват непрекъснато, за да докажат своята хуманност пред ислямофобите с кампании като "#Не в моето име", казва потребител.

Скоро след появата на първия хаштаг се появи и друг, който е саркастичен. "#Извинения от мюсюлманите" се появи и бързо набра популярност. Използван е през последните 48 часа около 30 000 пъти.

"Извиняваме се за алгебрата, камерите, университетите, болниците и кафето също", споделя потребител. "Извиняваме се, че бе мюсюлманка и жената, основала първия университет в света", допълва друг. "Извиняваме се за прекрасната архитектура, за Тадж Махал например, наистина съжаляваме", пише трети.

Изказванията обаче на моменти стават съвсем абсурдни:

"Извинявам се, че той си свали обувките" и "Съжалявам, че измислихме всички неща, без които не можеш и да си представиш да живееш" са публикувани в Туитър стотици пъти.

Дискусията сега се разраства бързо във френскоговорящите страни. Там еквивалентът на хаштага е "Мюсюлманите се извиняват за..." и е употребен 5000 пъти през изминалия ден. Някои се извиняват иронично заради футболиста Зинедин Зидан.

Други пък язвително питат дали някой е казал на християните да се извиняват заради Хитлер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

183

Санта Мария

преди 9 години

Не се извинявайте, ами ИЗЧЕЗНЕТЕ от лицето на земята.

182

Анонимен

преди 9 години

Ехх. Между араби и ислям е нямало нищо общо хиляди години. Това се променя през 6-7 век. Ама повечето арабски (Рабирай Персийски) достояния са по стари. Да не говорим че университетите рпоизлизат от Гърция. Исляма всъшност е разрушил повечето достояния на Арабите както и на другите народи където е бил възприет.

181

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен206;Толкова си жалък и нищожен,че направо ми се повръща от лъжите и измислиците ти.Аве аланкооглу преди турците Константинопол е разрушен и ограбен от твоите братя по религия кръстоносците.Да ти е..ба и учителката и тебе и цялата ти рода що много знае историята.През 1204 година кръстоносците превземат и ограбват всичко в Константинопол и Тракия.Благодари се на турците,че ако бяха ви превзели през 1443-43 година сега щеше да говориш немски или френски и щеше да се кръстиш от ляво на дя

fallback