Ибрахим Камара. Снимка: Facebook

Момче на 19 г., което е мечтаело да стане мъченик, се смята за една от жертвите на въздушните удари срещу Ислямска държава, пише британският „Гардиън“. Джихадистите твърдят, че Халил ал Британи, чието истинско име е Ибрахим Камара, е починал след ударите на САЩ по Алепо през нощта.

Майката на момчето заявила пред „Гардиън“, че новината я вцепенила, но не проронила и сълза, като разбрала от социалните мрежи, че най-големият й син е мъртъв.

Снимка, публикувана във вторник вечерта, показва мъртвото тяло на Камара. Части от лицето му пък били покрити с фин пясък, който бил нацапан с кръв. Въпреки че автентичността на снимката не е потвърдена, ако момчето наистина е мъртво, това означава, че е убит първият британски боец джихадист.

Тийнейджърът е пристигнал в Сирия през февруари миналата година заедно с други трима британци. Първоначално се присъединили към Джабхат ан Нусра, клон на Ал Кайда, който се е борил със силите на президента Башар Асад. По време на гражданската война се Ибрахим се присъединява към Ислямска държава.

Хадиджа Камара, майката на убитото момче, която ръководи благотворителна организация за подпомагане на жертвите на войната в Сиера Леоне, казва, че е знаела, че синът й ще умре. „Плаках, когато не можех да направя нищо. За какво да плача сега? Той си отиде, имам още три момчета, трябва да съм силна за тях“, разказва тя.

Майката страдала толкова заради решението на сина си, че била близо до това да се отрече от него. „Той ми се обади през февруари и каза, че е в Сирия. След това затвори. След малко пак позвъни и каза да не му се обаждам“, разказва Хадиджа. Въпреки това тя е била принудена от полицията да продължи да търси контакт със сина си. Ибрахим напуснал Великобритания с откраднатия паспорт на 15-годишния си брат. „Те дори не си приличат“, обяснява майката.

Семейство Камара пристига във Великобритания от Сиера Леоне през Холандия през 2004 г. Според профила на Ибрахим във Facebook той е учил в колеж в Брайтън. От колежът са потвърдили информацията, той учил там в продължение на година.

Майката на Ибрахим е погнусена от насилието. „Не вярвам, че войната може да реши някакъв проблем. Аз съм от Сиера Леоне, видяхме какво направи войната там“, допълва тя. Хадиджа казва, че е изумена колко бързо се е радикализирал синът й. „Всичко се случи толкова бързо. Той беше едно нормално момче, което ходи на училище и играе футбол. Той просто срещна грешните хора“, разказва тя. Много хора се опитали да говорят с него, в това число и местен имам, но без резултат.

Хадиджа нарича джихадистите „промити мозъци“. „Те привличат децата, за да вършат мръсната работа. Аз съм простила на сина си, простих и на себе си, но тези, които го въвлякоха в това, ще ги съди Господ“, разказва тя.

Рано сутринта в сряда братята, с които Ибрахим отива в Сирия, Амер и Джафар от Джабхат ан Нусра, пишат във Facebook, че Ибрахим е мъртъв. Третият им брат Абдула пък е бил убит по-рано през годината. В сряда се появява и снимка на трупа на Ибрахим. „Нека Аллах приеме Ибрахим Камара при себе си, той винаги е искал да бъде при брат ни Абдула“, пише Джафар и допълва, че Абдула и Ибрахим често обсъждали заедно какво ще правят в рая. И двамата мечтаели да бъдат мъченици.

Шведски джихадист, представящ се като Абу Имаад Ас Санджаки, твърди, че Ибрахим е спал, когато американски безпилотен самолет е нанесъл удар над базата им. По думите на шведа Камара не е имал намерение да се връща в Англия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase