Снимка: Reuters

Поредната ескалация на израелско-палестинския конфликт очаквано беше водещата новина на всички световни медии в последните седмици. В същото време обаче в Близкия изток се случиха и други събития, които макар и останали извън погледа на света, са достатъчно значими, за да им бъде обърнато внимание. От Би Би Си предлагат преглед на тези събития.

Британската обществена медия отбелязва продължаващата офанзива на ислямистите в Ирак. Джихадистите атакуваха позиции на кюрдските сили в северната част на страната и успяха да поемат контрола и върху последната гранична зона със Сирия, която не беше тяхно владение. Освен това завзеха най-голямата язовирна стена в страната, намираща се край Мосул.

Ситуацията в Ирак беше определена като “хуманитарна катастрофа”. Само от град Синджар избягаха 300 хиляди души, след като бунтовниците нахлуха и избиха над 2 хиляди местни жители. Повечето хора бягат от страх, че ще срещнат гнева на ислямистите заради различната религия, която изповядват.

Докато страната гори, администрацията на премиера Нури Малики се “окопава” в Багдад и не демонстрира особено желание на помогне на бедстващите. В крайна сметка се стигна до решението на Барак Обама да прати американската авиация в опит да спре набезите на ислямистите.

В Сирия гражданската война продължава с пълна сила, въпреки че сведенията за конфликтната арабска страна все по-рядко намират място в световните новинарски емисии. Само за седмица в края на юли са убити над 1700 души.

Водят се ожесточени боеве за контрола върху газовите находища в централната част на страната. В последно време се говори за съюз между няколко мощни радикални групировки, които обединяват сили в битката с армията на Башар Асад. Ако подобен съюз се задържи, това може да се окаже и най-лошата новина за Асад от много време насам.

Сражения в последно време се водят и в съседен Ливан. Сирийски екстремисти атакуваха ливански градове по границата, като най-сериозна беше офанзивата в Арсал. Бунтовниците считат, че ливанската армия е враждебно настроена и затова предприели крайни мерки. Над 40 са жертвите на боевете край Арсал.

Правителството е силно обезпокоено от последните събития и има сериозни опасения, че етническото напрежение от Сирия ще се прехвърли и в Ливан, където по принцип сунити и шиити са в непрекъснат кървав конфликт.

Само за последния месец в друга размирна държава – Либия, бяха убити най-малко 200 души и то само в столицата Триполи. Боевете между враждуващи паравоенни формирования доведе и до затваряне на международното летище, част от което беше опожарено. Повечето западни страни изтеглиха мисиите си от страната.

На изток, в Бенгази, ислямисти се бият с части, ръководени от пенсионирания генерал Халифа Хафтер. Военният получава помощ от Египет и се говори, че се ползва със силните симпатии на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, който също е военен и се бори с ислямисти.

В последните седмици се забелязва и друго засилващо се сътрудничество. Иран и Русия постигнаха договорка за 11 милиарда британски лири, по силата на която Москва ще сложи ръка върху половината от износа на ирански суров петрол.

Подобна сделка буди леко недоумение предвид факта, че Русия е най-големият производител на петрол в света. Изглежда обаче сделката се прави с цел руснаците да препродават иранския петрол, заобикаляйки по този начин санкциите, наложени на Техеран от Запада заради ядрената му програма.

Освен това напоследък Русия засили оръжейните си доставки за Иран под формата на тежка артилерия с мотив подпомагане на иранските сили в битката с бунтовниците, които вилнеят в съседен Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase