Общ преглед

Само 30 секунди излагане причиняват замаяност и умора за цяла седмица. Две минути излагане причиняват кръвоизливи по цялото тяло. Четири минути – повръщане, диария и треска. При излагане за 300 секунди смъртта настъпва след 2 дни. Запознайте се с истинската древногръцка Медуза – т.нар. Слонски крак от Чернобил.

В края на 1986 г. аварийните екипи, борещи се за овладяването на ядрената катастрофа в Чернобил, успяват да стигнат до коридор под четвърти реактор. Там откриват черна лава, отцеждаща се направо от ядрото. Те заснемат истинската Медуза – крака на Слона. Според засеченото от уредите на работниците радиацията в сърцевината на лавата е достатъчна, за да убие човек само в рамките на 300 секунди.

Така Слонският крак се превърна в най-опасния отпадък в света.

До откриването на Слонския крак се стига при огледа на работници, търсещи невидими опасности в ядрената централа, пише списание Наутилус. В края на 1986 г. започва изграждането на саркофаг около централата, чиято цел е радиацията да се запечата. Достъпът до централата обаче не е напълно невъзможен. Има определени места, през които може да се влиза и изследователи да наблюдават ядрото.

Процентно самият Слонски крак се състои от много малка част ядрено гориво. В действителност масата се състои основно от разтопен бетон и пясък. С течение на времето кракът ще се разруши, но с десетилетия ще бъде опасен.

Днес не знаем със сигурност какво се е случило с фотографите на Слонския крак. На някои от снимките виждаме работник, който е в непосредствена близост до ядрения отпадък. На снимката той взима проба от крака, за да бъде извлечена повече информация за него.

Предполага се, че днес Слонският крак е едва една десета радиоактивен от това, което е бил непосредствено след бедствието. Въпреки това 500 секунди излагане на това ниво би довело до лъчева болест. А малко повече от час е фатално.

Въпреки че саркофагът около ядрената централа е построена с бетон, достатъчен да запълни напълно една трета от Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, качеството му се е влошило значително и започва да се разпада, заплашвайки околните райони.

И така Слонският крак вероятно ще стои на мястото си в близост до четвърти реактор с векове. Ще седи в тъмното мазе под тонове бетон и цял саркофаг като паметник на една от най-големите грешки в историята на човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар