Снимка: Reuters

Тъй като препаратът, използван в смъртоносните инжекции, с които се изпълняват смъртните присъди в САЩ са все по-недостатъчни заради ембаргото от страна на ЕС върху тях, в Америка се замислят за алтернативни методи при изпълняването на присъдите. Дали обаче ще се върне познатата от края на Гражданската война смърт чрез разстрел?

Смъртта чрез разстрел е рядко използвана в САЩ, разказва БиБиСи. Последната такава екзекуция е отпреди 4 години в Юта. Осъденият за убийство Рони Лий Гарднер сам избрал по какъв начин да бъде изпълнена присъдата. На 17 юни 2010 г. ръцете, краката и главата на Гарднер били пристегнати към метален стол. Петима снайперисти се прицелили към предварително означената цел – сърцето му.

Въпреки че по същество смъртта е била бърза и избрана от осъдения, методът е критикуван като варварски. Оттогава повече от 150 престъпници са екзекутирани чрез смъртоносна инжекция.

Но неуспешната смъртоносна инжекция в Оклахома отпреди месец повдигна отново дискусията как да бъдат умъртвявани осъдените с най-тежката присъда.

Осъденият изнасилвач и убиец Клейтън Локет привлече общественото внимание в последните мигове на живота си. Инжекцията, коктейл от три смъртоносни вещества, не успя да го упои и той започнал да се гърчи и стене. След 43 минути Локет починал от сърдечен удар.

Привържениците на смъртното наказание твърдят, че Локет е получил заслуженото, дори е страдал по-малко от жертвите си. Противниците обаче казват, че това е необичайна жестокост, която е забранена от Конституцията на САЩ.

ЕС е въвел строг контрол върху износа на някои медикаменти, който гарантира, че няма да бъдат използвани при изпълняване на смъртни присъди в САЩ или на други места. Това е довело до недостиг на медикаментите, използвани преди в екзекуциите. Брюксел е обърнал специално внимание на съставките, които традиционно се използват при смъртоносните коктейли.

Активистите, обявили се срещу смъртното наказание, посочват, че при екзекуциите с инжекции престъпниците умират в жестока агония. Така например Дени Макгуайър, изнасилил и убил бременна жена, починал след мъки, продължили 25 минути. Според специалисти това, което е почувствал, е усещане за горене на тялото.

Днес законотворците са пред дилемата дали да не върнат старите методи на смъртно наказание.

„Вероятно ще прозвучи грубо, но като баща и бивш човек на закона, изобщо не ме вълнува дали ще се използва инжекция, електрически стол, разстрел, обесване или гилотина“, казва Майк Крисчън от Камарата на представителите след смъртната присъда на Локет в Оклахома.

В Оклахома е позволено да се използва разстрелът като метод, така че там не биха имали проблеми, ако инжекциите бъдат забранени от Конституцията. Към момента в щата се забавя изпълнението на смъртните присъди, докато се изяснят обстоятелствата около случая с Локет.

В Мисури се изготвя законопроект, според който разстрелът ще може да се използва като метод при изпълнение на смъртните присъди. „Това не е опит да върнем миналото, нито пък искаме да се върнем в Дивия Запад или нещо подобно“, подчертава Рик Братън, представител на властта в Мисури. „Просто се опитвам да измисля някакъв начин, който да е малко по-хуманен и по-икономичен за държавата ни.“

Подобен законопроект беше отхвърлен в Уайоминг. Там идеята е била да се въведе газова камера, въпреки че нито щатът, нито държавата имат опит в това. Във Вирджиния пък има опити за връщане на електрическия стол, но проектът все още не е обсъждан в Сената.

Ричард Дайетър, директор на информационен център, занимаващ се със смъртните присъди, твърди, че методът на разстрела е по-скоро част от политическото говорене, а не реален проект. Според него това са заплахи, които казват, че ако ни забраните да взимаме смъртоносните медикаменти от едно място и ни накарате да ги взимаме от друго, ще потърсим алтернативни методи на смъртно наказание.

„Обществото ще бъде възмутено – ще има кръв, дим, миризма, хората ще бъдат отвратени“, казва още Дайетър.

Следващата екзекуция в САЩ е насрочена за 21 май в Мисури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase