Снимка: БТА

Навръх 20-тата годишнина от трагичната смърт на един от най-талантливите пилоти в историята на Формула 1, БиБиСи припомня някои най-ярките изяви на Аертон Сена по световните трасета.

Бразилецът участва в 162 състезания, печелейки 41 от тях и 3 световни титли. Краят на поредицата е сложен по най-ужасяващия начин – катастрофа с 200 километра в час на пистата Имола преди 20 години. Сена умира на 34-годишна възраст.

Според експертите на БиБиСи първото състезание, в което Аертон Сена разкрива огромния си потенциал, е за Голямата награда на Монако през 1984-та година. Пистата е много мокра и не малка част от фаворитите отпада от надпреварата. При тези тежки условия Сена за първи път показва отдадеността, решителността и целеустремеността, с които впоследствие се превръща в легенда.

Още по темата
Бразилският пилот не печели състезанието, което е спряно преждевременно точно когато Сена е на път да задмине водача Ален Прост. Но самият факт, че в дебютния си сезон се бори за победа с болид далеч от класата на най-добрите (“Толеман” така и не записват успех през цялото си съществуване), показва само едно – на пистата идва нов голям шампион.

Шампион с борбеност, агресия, умения, без страх.

Следващото от 5-те най-забележителни състезания на Сена е за Голямата награда на Япония през 1988-ма година. За анализатора на БиБиСи Алън Макниш основният компонент в представянето на бразилеца е пределната му концентрация. “Сена беше тотално концентриран, беше напълно уверен, че ще спечели надпреварата, каквото и да стане”, спомня си Макниш.

Според него това е помогнало в най-голяма степен за стопяването на преднината на водача Ален Прост и в крайна сметка за спечелването на Голямата награда на Япония. В началото на състезанието Сена е на 14-а позиция, но до края на втората обиколка вече е задминал 6-7 съперници. След 4-тата вече е на 4-то място, показвайки безпощадност при изпреварванията, която се превръща в негова запазена марка.

Мнозина пилоти са се поддавали на напрежението на “Сузука” - доста често именно там се решават световните титли. Сена също допуска огромна грешка в началото, но успява да изплува. “Това представяне му донесе първата титла. Майсторско изпълнение при изключително тежки условия”, завършва Макниш.

Безспорно най-емоционалното състезание за Аертон Сена е домашното през 1991-ва година. Пилотът е непоправим патриот и за него да спечели Бразилската Гран При на пистата “Интерлагос” е сбъдната мечта. Той обаче трябва да чака цели 7 години, за да го постигне. Но го прави така, че никой да не забрави.

Сена води през почти цялото състезание, но повреда в скоростната кутия на Макларън-а му позволява на Рикардо Патрезе да го доближи. В последните 2 обиколки започва и да вали, а болидът на Сена се движи само на 6-та предавка, което е огромен проблем, тъй като пистата изобилства от завои.

Бразилецът успява да се пребори за победата, на трибуните започват невиждани тържества. Но успехът идва с висока цена. Сена е напълно изтощен и се налага да получи медицинска помощ на самата писта. Дълго време не може да излезе от колата заради жестоки болки в ръцете.

Той едва стига до подиума и полага неимоверни усилия, за да вдигне трофея пред екзалтираната тълпа.

Бразилия е в поклон пред своя идол, любимия син на цяла една нация.

Ако има състезание, което да е оповестило идването с гръм и трясък на големия Сена, това със сигурност е за Голямата награда на Португалия през 1985-а година. На мократа писта “Ещорил” бразилецът участва в едва втората си надпревара с болид на “Лотус”. Но какво участие само! Аертон Сена задминава всички с 1 обиколка, с изключение на втория Микеле Алборето от “Ферари”, който обаче също е на огромната дистанция от над минута зад свръхзвуковия бразилец.

Това е първата победа на Сена във Формула 1. Постигната по извънземен начин. Той на 25 години и 10 дни и поставя рекорд за най-млад пилот с „Голям шлем“ - полпозишън, победа, най-бърза обиколка и води цялото състезание.

Състезанието, което се оказва своеобразна лебедова песен на Сена, е за Голямата награда на Европа на пистата “Донингтън” през 1993-та година. Истински взрив на талант и решителност.

На старта бразилецът е четвърти, но преди първия завой изпада до 5-то място. И след това идва невероятното – още преди да е завършила първата обиколка Сена задминава последователно Шумахер, Вендлингер, Хил, Маклийн и накрая Прост, за да поеме лидерството. Сензационно изпълнение!

В оставащата част на дъждовното състезание Аертон Сена е неудържим – препуска бясно и само вторият в подреждането успява да се размине с участта да бъде изпреварен за втори път от бразилеца.

Гений в най-ярката му светлина!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase