Снимка: Reuters
fallback

Уго Чавес почина точно преди година и сега Венецуела си пати от неговото лошо наследство. Въпреки че страната се намира върху най-големите петролни резерви в света, икономиката й е като влакова катастрофа на забавен каданс, пише в свой анализ "Файненшъл таймс".

Изданието посочва, че инфлацията в латинската страна достига годишно 56 процента и се наблюдава хроничен недостиг на основни стоки. Освен това Венецуела е политически разпокъсана, както се видя в кървавите протести от последните три седмици.

Oще по темата
Ако не бяха събитията в Украйна, хаосът във Венецуела щеше да е на първите страници на вестниците. Сега обаче има риск той да остане незабелязан, което може да се окаже потенциално опасно недоглеждане, твърди "Файненшъл таймс".

Изданието посочва, че има много прилики между Украйна и Венецуела. Николас Мадуро, приемникът на починалия на 5 март 2013 година Уго Чавес, се оказа лишен от чар почти колкото Виктор Янукович, който също бе демократично избран, но после оглави правителство, което накърни демократичните права.

Смяната на режима в Украйна допринесе за по-големите очаквания на венецуелските протестиращи. Това, което започна като откъслечни студентски протести, получи тласък, когато към тях се присъедини опозицията. Жестокостта на венецуелската национална гвардия, в комбинация с насилието на проправителствените милиции, патрулиращи на мотори, влоши допълнително нещата. Най-малко 17 са загиналите до момента.

Разликите между Украйна и Венецуела обаче са по-големи. Докато Янукович бе корумпиран политик, който се разколеба и избяга, чавизмът управлява Венецуела от 14 години, се посочва в анализът.

През годините на своето управление Уго Чавес установи контрол върху най-важните институции в страната - от армията до съдилищата, пресата и националната нефтена компания. Чавизмът си спечели верни последователи сред бедните, повечето от които смятат, че живеят по-добре, отколкото при предишни правителства - поне до този момент.

С изключение на критики от страна на Съединените щати, Венецуела не понесе същото порицание както Украйна. Някои страни от региона не пожелаха да упрекват страна, която отговаря агресивно на критики; други се страхуват да не загубят значителни търговски интереси; а останалите се почувстваха обвързани от незаслужено чувство на солидарност.

Всъщност най-острото латиноамериканско порицание се изрази в безполезни призиви за мир. Необходимо е те да бъдат по-твърди, особено в момент, когато проблемите на Венецуела изглежда, че се влошават. Макар че правителството вероятно няма да падне, страната, която Чавес завеща, е в институционен безпорядък, твърди "Файненшъл таймс".

Според изданието петролната продукция продължава да върви надолу, а последната реформа на системата за обмен на валута не помогна особено за справяне с дисбаланса в плащанията. Немощта на всички политически партии, отново заслуга на Чавес, може да бъде видяна във вътрешнопартийните боричкания и политическата парализа на управляващата социалистическа партия.

Насилието и престъпността също нараснаха - резултат от години лошо управление - Венецуела е
трета в света по брой на убийствата. Всичко това възпрепятства постигането на значителни социални придобивки.

Със сигурност опозицията трябва да следва процедурите, предписани от конституцията, а не само да хвърля камъни. А правителството трябва да се вслуша в основателните притеснения на критиците, а не само в средите, в които доминира. В противен случай ситуацията във Венецуела ще върви само от зле към по-зле.

Всичко е тъжно отражение на мечтата, който Чавес някога обещаваше да постигне. С характерна щедрост, макар и подплатена с пари от петрола на Венецуела, той искаше да изгради бляскава цитадела на хълма, където да има справедливост за всеки. От тогава имаше социално подобрение, но малко справедливост и още по-малко блясък. Венецуела държеше вместо това да стане malandro (гангстерска) - държава, на която се възхищават единствено други сходни държави.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 10 години

уф, баси номерата на постове, имах предвид до 94 до венецуелския фен от 93.

88

Анонимен

преди 10 години

Имах предвид 94 до 92 долу.

87

92 do 92

преди 10 години

Не е точно така - защото използваш курс като този на долара по соца у нас - има го, ама не можеш да си купиш по него. Да даваш за пример Венецуела в каквото и да е, е малоумно. Петрол може и да изнасят,но има КУПОНИ ЗА БЕНЗИН в страната. Износа обслужва една малка група приближени на бащицата. Предпочитам да живея в нормална,демократична,правова държава, в която имам свободата да се развивам и да изкарвам доходите си свободно, а не да съм крепостен на феодала и да ми дава подаяния.

fallback