Снимка: Reuters
fallback

Русия взима безпрецедентни мерки за сигурност по време на започващите идната седмица Зимни олимпийски игри в курорта Сочи. Въпреки това редица държави изразяват опасения, че световният спортен форум може да се превърне в мишена на терористи, изтъква Би Би Си.

Официални представители на британската власт предупредиха, че терористични атаки в Русия са твърде вероятни в навечерието и по време на Олимпиадата, в която ще участват представители на 88 държави.

През декември двоен бомбен атентат във Волгоград отне живота на 34 души. Отговорност за нападението пое ислямистка групировка, базирана в Дагестан, Северен Кавказ.

Тревогата от Лондон идва от конкретно име – „Кавказко емирство”. Групата обединява редица екстремистки организации, чиято цел е създаването на независима ислямска държава в Северен Кавказ.

Британците изтъкват, че лидерът на „емирството” Доку Умаров още преди половин година е призовал своите последователи да направят всичко по силите си, за да атакуват Игрите на Черноморското крайбрежие.

Експертите от Острова обаче отчитат, че заканите и реалните възможности на екстремистите се разминават. Атаки в други части на Русия може и да са по силите на терористите, но удар по Сочи в разгара на Игрите е много малко вероятен, убедени са британците.

На място ще са разположени 37 хиляди войници и полицаи. Олимпийското село ще бъде обградено от „стоманен обръч” и на практика достъпът за външни лица ще е отрязан.

Облечени изцяло в черно пазителите на реда и сигурността вече са неразделна част от олимпийската картина в Сочи.

Русия все пак има притеснения и в момента е в ход операция по издирване на заподозряна жена-камикадзе. Съществуват опасения, че 22-годишната вдовица на ислямистки боец Рузана Ибрагимова вече се е добрала до Сочи и се укрива до момента, в който трябва да нанесе удар.

Не се изключва още няколко „черни вдовици” да са на терористични мисии в олимпийския център.

Британското разузнаване изтъква, че няма данни „Кавказко емирство” да атакува неруски цели. Борбата на екстремистите е изцяло срещу Русия, а не срещу Запада, какъвто е случаят с множество други ислямистки организации.

По-рано този месец олимпийските комитети на 5 държави получиха заплашителни писма за нападения по време на Игрите. Но сериозността на тези писма беше поставена под сериозна въпросителна.

Въпреки всички уверения, че Олимпиадата в Сочи ще премине без терористични атаки, изглежда всички имат едно на ум.

Доказателството – Съединените щати разположиха два бойни кораба в Черно море, изпратиха агенти на ФБР в Сочи и изразиха готовност за размяна на разузнавателни данни с историческия враг Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

анонимен

преди 10 години

предстояштото в сочи 4 години...олимпияда, 4 кръга стартове формула 1, световно по футбол, плюс добавка зимен и летен курорт едновремено, ако построят и острови като в дубай защото имаха намерение

25

Анонимен

преди 10 години

Абе, по-добре е да ги гледам по телевизията, хич не е за ходене там!!!!! Дано да няма сакътлъци и нашите да се представят добре и да се върнат здрави.

24

Kreti

преди 10 години

Най-вероятно корабите са заради Украйна там , но калъфите трябва да внимават там , защото накрая нищо няма да остане от земята.

fallback