Ще остане ли хартиената бюлетина в историята? Снимка: архив, БулФото

Не може 20 години след началото на прехода политици да искат задължително гласуване. Така политологът и експерт по политическа интеграция на ЕС Иван Начев коментира пред Dnes.bg инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила.

Начев е категоричен, че няма нужда от референдум с трите въпроса, които постави Плевнелиев за допитване – задължителното гласуване, мажоритарния вот и електронното гласуване.

„Вижте европейската практика в кои държави има задължително гласуване – в които има национални проблеми, или в двунационални държави, когато има нужда от консолидация. Въвеждането на задължителното гласуване е станало в европейската практика след някакви сътресения като война, революция, сваляне на политически режим“, изтъкна той.

Начев смята, че е несъстоятелен аргументът на президента, че така ще се спре купуването на гласове. Според него ще се случи точно обратното – то ще се засили, защото ще стане ясно, че ако искаш да спечелиш, трябва да имаш голямо количество гласове.

Той заподозря, че ходът на държавния глава е направен с цел отклоняване на общественото внимание.

„В последно време президентът избледня на българската политическа сцена, остана на заден план. Името му все повече се свързва със скандали. Един от тях в момента е какви фирми е водил в Китай и как се опитва да „подмени“ едрия български бизнес в делегация, която е представителна за България. Обикновено той лансира подобен род тези в такива ситуации, когато не иска да отговори на неудобни въпроси“, смята Начев. По думите му предложението на Плевнелиев в този смисъл не е изненада.

Политологът е категоричен, че не може да се вменява на хората да гласуват задължително в ситуация, в която се вижда, че обществото е отвратено от политическите партии и не вижда алтернатива.

„Политиците вместо да си мерят рейтинга, да си помислят колко хора гласуват за тях“, призова той.

Начев изтъкна, че години наред политическите елити се противопоставяха на електронното гласуване, защото смятаха, че то ще повлияе най-вече на резултата на ДПС с гласовете от Турция.

„Имаше политически страх в някои партии, които заемат сега точно обратната позиция. Това също е смешно, не сме толкова късогледи. Самите партии, забележете, смятат, че това е една възможност те да манипулират вота. Затова, като се мисли за облекчаване на гласуването, трябва да се мисли как този вот да бъде гарантиран, че няма да бъде изкривен“, коментира той.

Начев посочи, че не вижда нищо революционно в изказването на президента, защото това не е нов дебат в българското общество.

Той смята, че партиите у нас закъсняват с посланията за евровота, който ще се проведе през май, докато по-голяма част от европейските държави вече са открили този дебат.

Според него причината е, че все още не са ясни основните политически играчи. Все пак той не очаква избирателна активност над 40-50%, като изтъкна „ситуацията на висока корупция, злоупотреби с еврофондове и това, че българинът не разбира каква полза има от ЕС чисто всекидневно“.

Иван Начев очаква на евровота да не се гласува за личности, а за партиите, които са ги издигнали. По думите му би било добре да се предложат експерти на европейско равнище, които да имат възможност да ни представляват в Европейския парламент.

Политологът не очаква появата на движението на Георги Първанов АБВ да повлияе драматично на резултата на БСП на евроизборите. Начев допусна, че би могло АБВ да има един евродепутат заради познатото лице на Ивайло Калфин, но изтъкна, че е много важно кои ще са участниците в алтернативната листа и кои структури на левицата ще застанат зад нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase