Ще разцепи ли Първанов БСП надве? Снимка: БТА
fallback

БСП, една традиционно нелидерска партия, вече навлиза в поредния си за последните години лидерски сблъсък. Откакто президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов напусна Дондуков 2, на Позитано 20 сякаш никога не е скучно. Двама лидери – един бивш и един настоящ, вече почти две години не могат да поделят столетницата, не успяват и да заживеят в разбирателство.

Oще по темата
18 май 2012 11:03
129
„Ако има някаква опасност за БСП, в момента тя не е да се разцепи на първановисти и станишевисти. Опасността е да се разцепи на доволни и недоволни и недоволните да си тръгнат, заяви Георги Кадиев пред Нова телевизия. И е съвършено прав. Вечната вътрешна опозиция на Станишев формулира най-лошото, което може да се случи на левицата – да се превърне в лидерска партия покрай лидерските си сблъсъци. Левицата никога не е била това, но от години двама души я тласкат именно натам. Човекът-партия е неработещ модел в демократичния свят. В тези случай формацията залязва заедно с пълководеца си.

Десницата в България пострада достатъчно от подобни вътрешни борби. Очаква се столетницата да е по-мъдра. Вече веднъж почти останахме без дясно, дано не замре и лявото, защото това най-вероятно ще роди поредният "Яне".

Битката между Първанов и Сергей Станишев сега много напомня сблъсъка им преди и по време на 48-мия конгрес на партията. Тогава президентът тъкмо беше преотстъпил кабинета си на Росен Плевнелиев, а левицата се готвеше да избере ръководство. Месеци наред през медиите се чуваха обвинения, обиди и тежки квалификации от двата лагера. Първанов започна войната с пресконференция в НДК. И сега той тръгна по същия начин. И предния път всички знаехме какво се готви да направи. И този път държавният глава избра същата зала, за да обяви паралелната си листа за евровота. И този път слуховете плъзнаха месеци по-рано.

Историята се повтаря, ще каже някой. Тя обаче се повтаря толкова дословно, че обществото остава с усещането, че левицата разполага с машина на времето и отново е февруари 2012 година.

Възраждането на АБВ за момента не би трябвало да стряска социалистите. Поне от досега показаното членският състав не се е увеличил, а структурата на БСП остава стабилна. Обичайната опозиция в левицата, при това не цялата, просто намери нов начин да изкаже недоволство. Прави го обаче в твърде ключов момент. Станишев, освен лидер на БСП, е и президент на ПЕС, а евроизборите са ключови и за двете формации. Във вътрешен план в голяма степен от вота през май зависи оцеляването на кабинета, а представянето на европейските социалисти ще решава посоката на Брюксел в следващите пет години.

Калфин и Станишев от доста време не са в блестящи отношения. Факт е обаче, че той беше външен министър в кабинета му, по-късно стана евродепутат, а след това беше издигнат и за президент. Няма как да не боли такъв кадър да ти забие нож в гърба, с подобно поведение от ментора си, който те въведе в партията, вече си свикнал. А още един Яне чака на старта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Кара Колю

преди 10 години

До Анонимен58 ГОЦЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!

51

Анонимен

преди 10 години

имам няколко въпроса1. Кой създаде тройната коалиция?2. кой внедри в кабинета на Станишев двамат Руменовци, които бяха доказано вредин за България3. Кой българсик президент се обяви за НАТО и Американсик баази, след като преди това рипаше колок е велик Слободан Милошевич?4. Кой бе човекът прочул се със скандала "Петролгейт"?5. Кой носи вина за тов руснациет да намалят процентите на България по договора Бургас-Александрополис?6. кой ни занимаваше с ловните и любовните си истории?

50

Секирчо и Манарчо

преди 10 години

наи добрее ритник за всички празна бюлетина решава ще бъде уникално евродепутати само от етницеска партияда импросветне на брюкселските мозъци

fallback