Бенедикт XVI Снимка: архив, Reuters
fallback

През февруари светът беше шокиран от новина, която не беше чувал близо 600 години – папата се оттегли добролно от поста си. Вниманието обаче бързо се насочи към избирането на нов папа и един въпрос остана без категоричен отговор – защо Бенедикт XVI сдаде властта?

В търсене на отговор на този въпрос, разследване на БиБиСи разкрива, че официално посочената причина – влошено здравословно състояние, не е всичко, които стои зад това решение.

Първият сериозен сигнал идва от нигерийския кардинал Франциск Аринзе. Той е един от най-влиятелните духовници във Ватикана и дори беше спряган за фаворит за нов папа. В интервю за БиБиСи Аринзе неочаквано посочва, че скандалът „Ватилийкс“ всъщност е една от вероятните причини за оттеглянето на Бенедикт XVI.

„Фактът, че личният иконом на папата Паоло Габриеле изнесе секретни документи определено е сериозен удар за Светия отец. Мисля, че този скандал може и да е наклонил везните“, споделя откровено кардиналът.

Във Ватикана всички амбициозни духовници, които искат да се издигнат в йерархията получават следния съвет – „да слушат много, да виждат всичко и да не казват нищо“. Така че позицията на Аринзе, която се отклонява доста сериозно от официалната, може да се счита за истинско събитие, отбелязват от БиБиСи.
Папа Бенедикт XVI е имал нещастието да заеме най-високия пост в Римокатолическата църква в период на сериозен управленски вакуум, твърдят високопоставени източници от Ватикана. Членовете на Римската курия (административният орган, чрез който папата управлява Църквата и Ватикана) се вживявали в ролята на „малки Борджии“, посочват други.

Самият папа Франциск определя Курията като „проказа за папството“ и орган, пълен с „нарцистични“ личности. В такава обстановка е трябвало да работи Йозеф Рацингер. 

Преди известно време, в края на папството на Йоан Павел II, върховенството във Ватикана е узурпирано от няколко властни и борещи се помежду си клики. Тези хора е искал да разобличи Паоло Габриеле с изнасянето на секретни документи към пресата.

Самият Габриеле твърди, че отношенията му с Бенедикт XVI са били като между „баща и син“. Защо тогава е действал така, че да злепостави своя ментор?

„Той каза, че е видял прекалено много грозни неща във Ватикан. В определен момент просто не е могъл да издържа повече“, разказва пред БиБиСи адвокатът на иконома. Според Кристиана Арру той просто е потърсил изход, твърдо вярвайки, че папата е бил мамен.

Габриеле беше осъден за кражба и прекара 3 месеца в затвора, преди да бъде помилван от папата. Бенедикт 16-ти обаче настоя за пълно разследване по скандала.

Трима кардинали предават доклад от 300 страници. Резултатът? Още скандални разкрития, в това число за голяма мрежа от свещеници-гейове, които упражнявали „неуместно влияние“ в Църквата.

Наяве започнаха да излизат и информации за сериозни финансови злоупотреби. И се оказа, че голяма част от решенията на могъщата „Банка на Ватикана“ са се взимали без знанието на папата.

Дали всички тези задкулисни игри не са дошли в повече на Бенедикт XVI?

Отец Федерико Ломбарди, който е официален папски говорител, коментира: „Църквата се нуждае от някой с повече физическа и духовна енергия, който да бъде способен да се справи с проблемите и предизвикателствата при управлението в тези динамични времена“. Според БиБиСи тези думи са явно доказателство, че Римокатолическата църква е станала неуправляема и е нужен някой със силна ръка, който да въдвори ред.

Реформите вече започнаха, но доколко успешни ще бъдат те... Само времето ще покаже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

new religion

преди 10 години

Първото и най-важното, което трябва да се направи-папата трябва да е женен и да има поне едно дете. Първо да се докаже, че е добър съпруг и баща, а после всичко останало. Толкова ли не разбират откъде идват проблемите и последвалите ги скандали!?

36

Lord Joker

преди 10 години

Has ganado!Amen!

35

eyeless

преди 10 години

Защо се е оттеглил папа бенедикт? Предложили са му ролята на злия император от стар уорс, и без тва са като клонинги, същия зъл поглед, същите криви черни демонски зъби, същото коварно лице.

fallback