Снимка: Reuters

Вече няколко месеца страната е раздирана от протести. Политици, недоволни, студенти, правителство си играят на котка и мишка, обвиняват се едни други във всички земни грехове, плетат се завери и конспирации.

В същото време у нас пристигат рекорден брой бежанци и обикновени престъпници от различни континенти и чак в последните дни се забелязва някакво реално затягане на границите. Поне по статистика. Напрежението между българи и чужденци ескалира, криминалните случаи също. Полицията обаче е заета повече да охранява протестите и контрапротестите, отколкото да следи за спазването на законите. Показа мускули и възможности в случая "Вики", но по-скоро заради обществената реакция.

Така се създава благоприятна почва страната да бъде прегазена от кубинки, бръснати глави и криворазбран национализъм. Позабравените скинари също изпълзяха и бият наред, без да те питат дали си сириец, циганин или просто си ходил на солариум. С удобното извинение, че няма кой да ни защити от прииждащите "подчовеци", наглия цигански живот на гърба на хазната и модерните гейове.

Всеобщата омраза, добре подклаждана от политическата класа, е като хумус за родните националисти. Не тези на Сидеров, те отдавна са бита карта в тези среди дори само заради негласната подкрепа на ДПС и БСП.

Роди се и нова формация - Националистическа партия на България, която в момента набира сили с познат популизъм. Нищо чудно обаче да намери достатъчен брой последователи в разградена България и да стане еквивалент на гръцката "Златна зора". Но за разлика от съседите, тук едва ли ще я обявим извън закона. Защото ако влезе в парламента, всеки глас е важен. Справка - Волен.
   
Друг познат герой от тези среди - Боян Расате, също се активизира и вече е чест гост в тв студията.

Днес председателят на националистическата формация "Национално единство" дори се похвали в ефира на TV7, че получил разрешение от СДВР да организира граждански патрули. Щели да наблюдават и да следят за нередности в столицата от следващата седмица. Симеон Костадинов от новосформираната НПБ пък добави, че те вече имат такива патрули. Нищо, че по закон такова чудо като "граждански патрули" не фигурира никъде.

Далеч съм от мисълта, че от полицията са издали подобно разрешение, защото за тях това ще е истинско самоубийство. Легитимни или не, националистите вече "ни пазят".

Пази, Боже, трябва да възкликнем и да вземем мерки, преди да е станало късно. Защото за нашата сигурност ще се грижат хора, за които е въпрос на чест да набият някоя "чернилка", циганин или обратен. Ще има и ответни реакции, което значи само едно - в полицейските хроники ще има все повече кръв.

В социалните мрежи снимка на набит протестиращ се споделя със светкавична бързина и хиляди пъти. За жертвите на ксенофобията почти нищо. Сякаш не съществуват. За тях са полицейските хроники, които подминаваме с безразличие. Проблемът е сериозен, но никой не му обръща внимание. А може би ни е страх?

Всички актуални политически партии също са си заровили главата в пясъка, което е нелогично. Защото националистическите партии тепърва ще им изяждат гласовете на бъдещи избори. Или и те са застинали от страх, или в момента им е угодно от време на време да лицемерничим и да се възмущаваме от някой криминален случай. С поведението си разпалват ксенофобията, дават шанс на разни елементи да деребействат и да се изживяват над закона. Никой не го интересува съдбата на битите и техните близки, независимо дали са българи, сирийци, африканци. Техните истории минават и заминават на фона на песни като "Пацо в Дупница" или римите на рапъра социалист Мишо Шамара. Дневният ни ред е да псуваме тези, които са се окупирали във властта, опозицията със същото ДНК, да задаваме въпроса "КОЙ?", при положение че много добре знаем отговора. А всъщност има ли значение, след като ни е страх да излезем вечер на разходка?

Кубинките идват... Надеждата остава в полицията, като представител на държавността да спре в зародиш техния марш. Има далеч по-големи проблеми от това да се изведат някакви хора от парламента, които по стечение на обстоятелствата са станали депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase