Сцената снощи пред централата на "Атака". Снимка: Булфото

Те не знаят какво вършат и ще се моля за тях от сърце. Тази реплика каза лидерът на ”Атака” Волен Сидеров снощи в ефира на Нова телевизия. Господин Сидеров, те ви казват – „Не”. Тези хора не искат нищо от вас, дори да се молите за тях.

Няколкостотин души – от една страна протестиращи, от друга – атакисти, стигнаха до сблъсък пред централата на партията. След  дни мирни протести напрежението ескалира. И то ескалира само заради поведението на лидера на партията. Сидеров каза нещо и за гражданска война. Не, господин Сидеров. Ние не искаме този сценрий и ви казваме „Не”. „Не” на опитите за дестабилизация - казваме всички протестиращи и всички, които не излизат по улиците.

Жандармерията се скупчи на ъгъла на улица ”Раковски” и ул. „Врабча” в столицата. Толкова тежкоекипирани части не бяхме виждали дори на протестите през февруари, които се отличиха с окървавените жълти павета. Над Сидеров пък няколко атакисти, начело с един народен представител, държаха маса. Каква метафора  - не е ли реално той отдавна паднал „под масата” на българския политически живот.

Снощи вечерта и до малките часове на днешния ден се върнахме в 2011 година, когато ”Атака” организира една от най-грозните гледки в българския политически живот – боят пред Баня Баши.

Господин Сидеров, не знам вие за кого ще се молите. Въпросът е – остана ли някой, който да се моли за вашето политическо благоденствие освен най-близката ви партийна клика.

Всички българи – подкрепящи и неподкрепящи исканията на протестиращите, се радваха, че демонстрациите минават мирно. Никой не се страхуваше да мине през центъра на София дори в часовете, когато протестите бяха най-масови.

В неделя вечерта, господин Сидеров, за първи път нарушихте бонтона. Нападнахте директно – протестиращи, полиция и журналисти. Снощи не нападахте – снощи откровено провокирахте. Вие целяхте безредици. А ние не искаме да гледаме хвърлени бутилки пред Националната опера. Нали сте ценител на изкуството, не ви ли стана неудобно?

Обществото няколко пъти ви казваше „не” през годините. Снощи ви го извика. То не беше заради вашето политическо поведение. Вие получихте презрението заради тоталната ви липса на гражданска отговорност.
Ние, обществото ви казваме – Не. Ние няма да допуснем Реджеп Ердоган на площад ”Таксим” в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase