Снимка: Reuters

Оранжевият „кралски” цвят завладя Холандия през изминалата седмица, когато страната приветства своя нов монарх. Вилем-Александър застана на трона, от който майка му Беатрикс абдикира след 33 години управление.

От БиБиСи побързаха да направят интересен паралел между холандския крал и британската кралица Елизабет Втора, които са далечни роднини, но общото помежду им свършва горе-долу там.

На 46 години Вилем-Александър Клаус Джордж Фердинанд стана първият крал на Нидерландия от 1890-та година насам (след поредица от жени-монарси) и управлението му тепърва започва.

От своя страна 87-годишната Елизабет Александра Мари е кралица от 61 години насам, което я нарежда на второ място по дълголетие на трона след прапрабаба й Виктория.

Вилем-Александър носи титлата „Кралят на Нидерландия”. Той отказа да бъде наричан Вилем Четвърти, тъй като не искал в името му да има цифра. Официално е монарх на Холандия, Кюрасао, Аруба и Сент Мартен. 

Официалната титла на британския монарх е „Кралица Елизабет Втора, с Божията милост, на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия”. В други нейни владения е наричана още „кралица”,  „номинален глава на Общността на нациите”, „пазител на вярата”.

Владенията й включват Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Ямайка, Барбадос, Бахамите, Гренада, Папуа и Нова Гвинея, Соломоновите острови, Тувалу, Санта Лучия, Сейнт Винсент и Гренадини, Белиз, Антигуа и Барбуда, Сейнт Китс и Невис и още няколко островни територии. 

Обръщението към Елизабет Втора е „Ваше Величество”, но Вилем-Александър не държи на това – настоява, че искал хората да се чувстват по-непринудено при срещите си с него.

По отношение на спътниците си в живота и двамата имат леко екзотичен вкус. Вилем-Александър е женен за аржентинката Максима Зорегуиета Черути, която работи като инвестиционен банкер преди да стана кралска невеста.

Елизабет Втора пък стига до не толкова далечната Гърция, за да намери мъжа на сърцето си в лицето на Филип Гръцки, който впоследствие приема титлата „херцог на Единбург”.

Вилем-Александър получава образованието си в няколко държавни учебни заведения, в Атлантическия колеж в Уелс и след това в университета „Лайден”, където следва история. От чуждите езици владее английски и немски.

Елизабет Втора се ползва с услугите на лични учители. Говори свободно френски.

Коронациите на двамата са със съществени разлики. Вилем-Александър застана на трона след светска церемония. Символите на кралската му власт – корона, скиптър и меч бяха изложени по време на събитието, но самата корона не се слага на главата на краля и той не я носи по време на цялото си управление.

През 1952-ра година младата Елизабет пристига в Уестминстърското абатство със златна каляска, облечена в кралска роба с дължина 5,5 метра. В абатството има над 8 хиляди гости, а церемонията се води от Архиепископа на Кентърбъри. След положената клетва кралицата слага на главата си имперската корона.

Историческите връзки между двамата: предшественикът на Вилем-Александър Уилям III Оранжски нахлува в Англия и с помощта на местния парламент сваля от власт Джеймс II, заемайки мястото му на трона.

От друга страна Елизабет Втора е потомък на Йохан Вилем Фрисо, принц на Оранж, както и на крал Джордж Втори – същото се отнася и за Вилем-Александър.

Извън кралските задължения, Вилем-Александър обича да се развлича със спорт – ски, колоездене, футбол, дори участва в Нюйоркския маратон. За Елизабет Втора любимото хоби е ездата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase