Снимка: архив, Reuters
fallback

Драматичните самозапалвания в България - три от които с фатален край - имат поразяващо сходство със събития от преди половин век в Източна Европа, когато предимно млади интелектуалци протестираха срещу съветското комунистическо управление, като се самозапалваха с искания за свобода и демокрация, отбелязват световните агенции Асошиейтед прес и Ройтерес.

Четвърт век след падането на комунизма в България мечтите за просперитет бяха вгорчени в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз. Всеки пети българин живее под прага на бедност, безработицата е на рекордно високо равнище, доходите са наполовина от средноевропейските, а вземането на подкупи, измами и печално неадекватната съдебна система са част от ежедневието.

Макар самозапалванията да не са типични за България, според експерти възможно е те да оформят тип поведение, което да има последователи. "Самозапалването е акт, който призовава обществото да реагира", цитира Асошиейтед прес мнението на психоложката Маргарита Бакрачева. Това не е следствие от лична драма, а по-скоро е решение, породено от безнадежността.

"Чашата на гнева на хората преля. Няма какво да чакаме и ще започнем нови протести", заявява лидерът на едно от протестните движения Янаки Ганчев, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че протестиращите не вярват на служебното правителство, защото премиерът Райков и трима други негови членове са заемали постове в предишни десни кабинети.

Други министри от кабинета пък имат връзки с управлението на партия ГЕРБ, казват те. Недоволството от високите цени на тока прерасна в по-общо безпокойство заради ниския жизнен стандарт и политическия елит,
обвиняван, че поддържа корумпирана система от падането на комунизма през 1989 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Президентът Росен Плевнелиев назначи Марин Райков начело на екип от технократи с надеждата, че експертният им опит ще бъде знак за започване начисто и ще успокои обществения гняв, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

298

BKP

преди 11 години

Tolkova li ste prosti ili prosto ste komunisti? Kakva Rusia blianuvate be komuneta smradlivi *** ? Nali 45 godini sme bili s Rusia i lagera se razpadna i nie da varvim pak kam Rusia , koiato e na 71 miasto v klasaciata za nai dobri darzavi za jiveene, USA e na 16 , Germania na 15,povecheto darzavi v Evropa sa na parvite mesta, a nie kam Rusia da varvim ! Kazimu che e komunist i ne go obizdai !

297

ПРАВ СИ

преди 11 години

До предложениеИмаше такива идеи за това което ти говориш за аутсорсване на правителства. Сиреч Европейския съюз и без това си има парламент, ще стане малко по голям но да управлява всичките държави в едно... Не е лоша идеята...Като Отбраната, армията естествено си останат на президента управление.

296

Анонимен

преди 11 години

Освободилият се човек, а още повече освободилият се дух, презрително тъпче всякакво задоволство и успокоение--------------- Своето задоволство или на другите? Аз нямам против да си тъпчеш твоето самодоволство и ако ти е кеф даже да се самобичуваш. Някои се и палят...

fallback