Фенове на Бейтар Йерусалим Снимка: Reuters
fallback

Както множество футболни клубове в Европа привлякоха нови играчи през зимния трансферен прозорец, за да подобрят нивото на съставите си, така и израелският "Бейтар Йерусалим" подписа с двама футболисти в края на януари.

Попълненията обаче не бяха приети особено радушно от всички. Още на първата тренировка с новия им отбор Заур Садаев и Джабраил Кадиев бяха постоянно освирквани и обиждани от голяма група фенове, припомня БиБиСи.

Двамата чеченци са високи, атлетични и ръководството на Бейтар се надява, че с тяхна помощ клубът ще се добере до финалните плейофи в първенството. Проблемът е, че двамата са вярващи мюсюлмани – а този клуб има дългогодишна традиция да не привлича араби и/или мюсюлмани.

Садаев и Кадиев демонстрират изключително хладнокръвие и поне външно не показват да са особено притеснени от отношението на агитката. Независимо че освен обидите има и плюене, а някои крайни фенове дори опитват да прескочат загражденията и да търсят физическа саморазправа на тренировъчното игрище.

Очаквано на първия домакински мач след привличането на чеченците освиркванията и расистките скандирания бяха налице. Огромен красноречив транспарант „Бейтар – чистокръвен завинаги!“ беше опънат с началния съдийски сигнал.

За ръководството и състезателите на клуба подобно поведение е срамно. Още повече във време на криза, когато активно се търсят инвеститори и спонсори. На такова посрещане никой бизнесмен няма да гледа с добро око, категорични са от БиБиСи.

Рифат „Джими“ Турк е футболна легенда в Израел, която има какво да каже по въпроса. Той е арабин от Джафа, но през 70-те и 80-те години е играл повече от 30 пъти с националната фанелка на Израел. По онова време е обект на непрестанни расистки обиди на и извън терена.

Джими обаче посочва, че с времето ситуацията се променила към добро и сега всички елитни отбори в Израел редовно привличат и пускат в игра футболисти от арабски произход. Всички с изключение на Бейтар.

„За повечето клубове решението е изцяло футболно – ако даден играч е добър, независимо от етнос и религия, той бива привлечен. Но "Бейтар"... Те сякаш се гордеят с репутацията си на най-расисткия отбор в Израел“, споделя Джими пред БиБиСи.

След екстремната първа тренировка на базата на "Бейтар," ситуацията около двамата чеченци се поуспокои до известна степен. Но те продължават да се движат с лична охрана.

В хода на драматични събития, мениджър и собственици предприеха редица стъпки за укротяване на най-крайните фенове.

Така, например, на лидерите на групировката „Ла Фамилия“ беше издадена забрана за посещаване на домакинските мачове на Бейтар. Редица други фенове бяха арестувани за обиди и расистко поведение на трибуните.

Но ултрасите не се отказват толкова лесно. Офисите на клуба, които са разположени в близост до тренировъчната база в Йерусалим, пострадаха сериозно при пожар.

По всичко личи, че става въпрос за умишлен палеж, който унищожи трофеи, исторически документи и причини щети за стотици хиляди долари.

Настроенията на част от агитката не са никак случайни и спонтанни. Години наред "Бейтар Йерусалим" е отборът на крайнодесните политически сили. Много политици от консервативната партия "Ликуд" са фенове на клуба през целия си живот.

Въпреки това експремиерът Ехуд Олмерт и настоящият министър-председател Бенямин Нетаняху изразиха възмущението си от расистките изблици.

За клуба последствията са чисто икономически. След поредицата от изцепки на агитката няколко потенциални купувачи на отбора се отдръпнаха заради създалата се лоша репутация на клуба.

Въпреки че последните години са едни от най-успешните в историята на Бейтар, генералният мениджър Итцик Корнфейн признава, че финансовото състояние на клуба не е никак цветущо. „Но въпреки всичко ние няма да се поддадем на прищевките на една малка група фенове. Ще се справим с това и ще подкрепяме докрай всички наши футболисти, независимо от религията, която изповядват“, посочва той.

Повечето привърженици също са на мнение, че е време полицията да вземе крути мерки срещу расистите. Защото расизмът просто няма място в най-популярната игра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 11 години

Евреи Фашисти *** вица!

67

Анонимен

преди 11 години

Паисий ХилендарскиИз "История славянобългарска"И разделили се езиците на Хамовото племе на 32 езика. Ной проклел това племе. То се било най-много размножило, от него произлезли най мръсните народи в Африка, но били много от тях и в Азия.....Ханаан бил Хамов син, неговото племе се наричало ханани (евреи). То било най-проклетото между всички племена на земята. От него произхождат седем народа, тук били и *** !

66

КОМУНИСТ

преди 11 години

Ционизмът е класическа фашистка идеология. От фашистките идеологии, ционизмът изпреварва фашизма на Франко, който между другото не е бил антисемит(например), фашизма на Борис 3, фашизма на Мусолини, и се нарежда на равни начала с нацизма на Хитлер.През 1975 всички свободни държави наред със СССР, Народна Република България, социалистическите страни и др. гласуват резолюция 3379, с която ционизмът е обявен за форма на расизъм.След 1991-та резолюцията е отменена по волята на американският имп

fallback