Росен Плевнелиев. Снимка: архив Булфото

Не се прави така, господин президент. Не и когато претендирате да сте модерен държавен глава, различен от предшествениците си, който има диалог с бизнеса и иска да обединява нацията.

На 10 януари от прессекретарията на президенството съобщиха, че прессекретарят на президента Росен Плевнелиев – Мария Иванова, е наказана за гафа със снимката от Колорадо с предупреждение за уволнение.

„Мария Иванова е предупредена официално по административен път съгласно Кодекса на труда“, гласеше краткото изявление на пиарите на институцията.

То не се появи на официалната страница на президентството, нито беше официално съобщено до всички медии. Датата вече я споменах – 10 януари.

Речта на президента по случай настъпването на 2013 година наистина предизвика широка дискусия, за съжаление с гафа със снимката на Скалистите планини в Колорадо, която илюстрираше българската природа.

Първото изказване на Плевнелиев по темата беше на 6 януари. Той обясни, че държавният глава не е техник, една снимка е подменила съдържанието на цялата му реч и заяви, че тези, които говорят за президентски гаф, не уважават самата институция. После хвърли горещия картоф към БНТ, която правила техническата част.

Не се прави така, господин президент.

Естествено, че не сте техник, естествено, че не ви е работа техническата част, естествено, че, както каза Иван Гарелов, гафът със снимката няма никакво обществено значение. Но вие сте лицето на тази институция и когато нещо в новогодишната ви реч се обърка, всички го посочват за ваша грешка.

Действията ви с Мария Иванова също доста закъсняха. Да, на 6 януари вие заявихте, че ще има наказани. На 7 януари тя получи “Златен скункс“ от “Господари на ефира“. На 10 януари решихте да я накажете. В изказването на президентството вчера се казваше, че тя е поела цялата вина.

 Мария Иванова трябваше да е изгледала клипа поне 10 пъти. Трябваше да е забелязала снимката. Наказанието й обаче остави впечатление, че е просто е изкупителна жертва, която трябва да удовлетвори очакването на обществото за наказание.

Някак покрай “колорадския скандал“ указът за назначаването на Сотир Цацаров, който Плевнелиев разписа на 21 декември в края на работния ден, остана незабелязан.

Не се прави така, господин президент. Коментарът ви по темата дойде твърде късно – отново на 6 януари.

Цацаров се ползвал с голямо обществено доверие, обясни държавният глава. То обаче явно остана незабелязано, доверието де, за всички, освен за президента и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Укази за назначаването на спорни кандидати, избрани със спорни процедури, предизвикващи спорни реакции в обществото, не се подписват в последния работен час на последния работен ден преди празниците. Особено ако смятате да не се появите на клетвата за главен прокурор.  По закон не сте задължен, но щеше да е знак – знак, че действително подкрепяте Цацаров, а не сте подписали указа “тихомълком“.

Не се прави така, господин президент, защото заличавате впечатленията от силните постъпки, които несъмнено имате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase