Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Той не е кандидатствал никога за никакъв изборен пост. Не знаем какво мисли за глобалната икономика, нито за глобалното затопляне. А мнозина китайци по-добре знаят по външност жена му - тя е певица.

При все това обаче 59-годишният Си Цзинпин ще стане най-могъщият човек в Китай през идното десетилетие, пише Би Би Си.

Церемонията по предаването на властта в Китай винаги е била забулена в секретност, пораждайки интриги и напрежение в обществото. Но днес Китай вече е втората икономика в света, всеки момент ще стане свръхдържава и смяната на китайското ръководство се следи внимателно в цял свят.

Страната е изправена пред твърде трудни проблеми. Мнозина наблюдатели смятат, че моделът за икономическо развитие, осигурявал досега бърз растеж независимо от социалните и екологичните щети, вече се е изчерпал. В момента въпросът е дали тоталитарната държава може да подсигурява назрелите реформи и същевременно да балансира конфликтните интереси на различните групи за влияние.

Още по темата

Днешното ръководство на КНР начело с председателя й Ху Цзинтао, поело властта през 2002 г., е известно като "четвъртото поколение" управляващи, след като комунистите застават начело на страната през 1949 г.

В Китай строго се спазват възрастовите ограничения за заемане на партийни и държавни постове, тъй че сегашното ръководство ще трябва да се оттегли. От деветимата членове на всемогъщия Постоянен комитет на Политбюрото на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) седмина са достигнали вече пенсионна възраст.

Си Цзинпин - в момента член на постоянния комитет на политбюро, постепенно ще получи всички пълномощия на днешния държавен глава Ху Цзинтао.

Прилично наследство на пръв поглед. През десетте години, откакто Ху Цзинтао е на власт, китайската икономика растеше със средно темпо от 10 на сто годишно и милиони китайци започнаха да живеят по-добре.

Растежът обаче засенчваше други проблеми. Икономиката изпадна в зависимост от държавните субсидии и държавните компании.

Разривът между богати и бедни бие на очи: в Китай има един милион милионери, но същевременно и 150 милиона бедняци, които преживяват с по един долар на ден.

Населението на Китай бързо остарява, което струва скъпо на държавата при днешната социалистическа система за социално осигуряване и здравеопазване.

Мнозина критици на Ху Цзинтао посочват, че с присъщата си предпазливост е отлагал решаването на тези проблеми, предпочитайки стабилността.

Особено внимание заслужава липсата на политически реформи.

Комунистическата партия и до днес контролира всички назначения и смазва всяка критика. Тя харчи за вътрешна сигурност повече средства, отколкото за отбрана.

Наблюдателите очакват промени в стила на ръководство след идването на Си Цзинпин. Той е по-млад и по-добре познава Запада.

Получил е привилегировано възпитание като син на човек от партийната върхушка - това му придава лустро и му вдъхва вяра в себе си.

В навечерието на партийния конгрес в китайската блогосфера плъзнаха слухове, според които Си Цзинпин се е срещал с известни реформисти. Няма обаче никакви потвърждения за това.

Междувременно политическата система в Китай се мени. В миналото водачи като Мао Цзедун или Дън Сяопин диктуваха на страната собствената си воля. В наши дни Китай се управлява от колективно ръководство и новият лидер ще трябва да лавира между различните фракции в състава му.

Според някои експерти влиянието на партийната и държавната бюрокрация се е засилило дотолкова, че до самия връх на властта могат да се изкачат само предпазливи администратори като Ху Цзинтао, а не смели реформатори, готови да се изправят срещу влиятелните кланове в партията и държавата.

Китайската компартия впрочем знае добре да брани властта си - за целта неведнъж се е налагало да променя курса и дори своите принципи.

Ако тя сполучи да ускори икономическите реформи и се справи с остри проблеми като социалното неравенство и корупцията, Си Цзинпин ще може през 2022 г. да повери на своя приемник кормилото на една нова световна свръхдържава.

Китайската компартия

- Държи властта от 1949 г. насам
- Наброява 83 милиона членове (2011 г.)
- 77 на сто от членския състав са мъже
- Селяни са една трета от членовете й
- 6,8 милиона партийци работят в органите на ККП и в държавните учреждения
- Компартията се финансира с държавни дотации и членски внос
- От 2001 г. е разрешено в партията да членуват частни предприемачи
- На конгреса ще присъстват седмината най-богати граждани на Китай

Как става смяната на властта в Китай

- На всеки 10 години се свиква конгрес на комунистическата партия
- Членовете на ръководството й, навършили 68 години, излизат в оставка
- Обявяват се новите имена в състава на Постоянния комитет на Политбюрото
- Новите членове на Политбюрото не се избират, а се назначават предварително
- При определяне на новия лидер е по-важно той да спада към определена фракция, а не да прокарва дадена политическа линия
- Подборът на нови членове на ръководството е обгърнат в секретност.
 


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase