Путин на мотоделтаплана. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин е отложил редица визити зад граница, включително и в България, заради стара травма на гърба, пише руският вестник „Ведомости”.

Путин трябваше да пристигне у нас на 9 ноември за подписването на инвестиционното решение по газопровода "Южен поток".

Изданието цитира свои източници от Кремъл, според които предвиденото през ноември посещение на Владимир Путин в България е било единствено в графика му за месеца, но засега е отменено. Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков в момента се съгласува дата за официалната визита на руския президент.

В интервю за "Коммерсантъ FM" Песков обясни, че „дати за тези (международни) посещения никой не е фиксирал. Датите на посещенията често са подвижни, те се фиксират вече по взаимно съгласие между двете страни, след като степента на подготовката им вече съответства на нивото на очаквания резултат“.

Още по темата

Песков потвърди обаче, че президентът Путин има известни здравословни проблеми, които са предизвикани от стара спортна травма.

Прессекретарят опроверга медийни информации за изострено старо заболяване на държавния глава след полета с жерави през септември, когато Путин пилотира мотоделтаплан, за да поведе ято застрашени сибирски жерави в опит да бъдат научени да мигрират.

През последните няколко седмици Путин рядко напускаше официалната си резиденция, което породи предположения, че той е на легло заради заболяване или нараняване, отбелязва АП. Прессекретарят Песков каза обаче за РИА Новости, че президентът е пътувал само на няколко пъти до Кремъл, защото не е искал неговият автомобилен кортеж да смущава и без това натовареното пътно движение в Москва.

Първите съобщения, че Владимир Путин има проблеми с гърба и го заплашва операция, се появиха в пресата на 26 октомври. Кремъл обаче веднага опроверга тези твърдения.

Путин, който през май започна шестгодишен президентски мандат, а на 7 октомври навърши 60 години, беше забелязан да накуцва на азиатско-тихоокеански форум във Владивосток през септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase