Георги Първанов
Сергей Станишев

Общо гласували: 1926
Георги Първанов
72%
Сергей Станишев
28%

Експремиер или експрезидент? Сергей Станишев или Георги Първанов? Часове остават до решителния момент на 48-я конгрес на БСП, когато двете най-авторитетни в момента фигури при социалистите ще влязат в спор за лидерското място на партията.

Седмица преди решителния вътрешнопартиен вот Сергей Станишев получи 2 пъти повече номинации за председател на партията от Георги Първанов – 179 срещу 82 в полза на бившия премиер. Макар и очаквано голямата битка да е между двамата, то и други социалисти получиха номинации за лидерския пост.

Трети по брой номинации е Янаки Стоилов с 35, следват Драгомир Стойнев – 28, Корнелия Нинова – 25, Георги Кадиев – 9, Мая Манолова – 7, Михаил Миков – 6 и др.

След последното редовното заседание на Изпълнителното бюро (ИБ) на партията на 15 май Станишев категорично отхвърли предложението на основния си конкурент за лидерския пост Георги Първанов да водят разговори помежду си и да сближат позициите си.

Настоящият лидер на БСП отсече, че разговори вече са се водили на приключилите партийни конференции, където са обсъдени и организационното състояние, и номинациите за председател на БСП.

Читателите на Dnes.bg определят като фаворит за председателското място на социалистите Сергей Станишев, сочат резултатите от анкетата "Кой ще оглави БСП след конгреса в средата на месеца?"

В допитването гласуваха общо 13 649 читатели, като според 26% от тях председателят на ПЕС ще запази лидерското си място и сред родните социалисти.

Подкрепа за Георги Първанов са дали едва 12% от читателите, а 5% от запитаните смятат, че начело на БСП ще застане ново лице, различно от двамата основни кандидати.

Не е малък и броят на отговорилите, според които в левицата ще настъпи разцепление след конгреса. 13% от всички анкетирани прогнозират подобен тежък сценарий.

Почти всеки втори анкетиран (44%) заявява, че не се интересува особено от случващото се в БСП.

Първанов или Станишев? В деня на вота гласувайте вие!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase