Франсоа Оланд и Жан-Марк Еро. Снимка: Reuters

"Нормалният" президент Оланд избра "нормален" премиер - Жан-Марк Еро, пише френският в. "Монд" за назначаването на досегашния парламентарен лидер на френските социалисти за нов министър-председател. "Монд" припомня, че политическата траектория на Оланд и Еро е неделима от 1997 г. насам. Двамата преживяха кошмара от 2002 г., когато на президентските избори социалистът Лионел Жоспен беше елиминиран на първия тур и битката беше между десницата и крайната десница. Еро има важно предимство в редиците на социалистите - от 1976 г. няма местни избори, които той да не е спечелил, допълва "Монд" и припомня, че Еро е кмет на Нант и депутат от департамента Лоар-Атлантик.

Като кмет Еро успя да превърне Нант в средище на културата и на устойчивото развитие. Но там се появяват и проблемите му със закона. През 1997 г. Еро е осъден на 6 месеца затвор условно и глоба от 30 000 франка, защото е възложил без конкурс или търг печатането на местния всекидневник на бизнесмен, близък до социалистите.

По професия Еро е учител по немски език, отбелязва "Монд". Преподавателското у него се забелязва в манията му да подготвя речите си с бележки. Докато говори, обикновено жестикулира енергично и често бележките му падат на земята, но това не пречи на Еро да развие докрай тезата си. Еро обича класическата и съвременната музика и е невероятен танцьор, най-вече на танго - умение, което винаги може да му послужи.

"Либерасион" отбелязва, че назначаването на премиер, владеещ немски език, е предимство за връзките на Париж с Берлин.

Еро беше предан сътрудник на Оланд, но ако иска да успее в премиерската мисия, той трябва да надхвърли "статута на обикновен сътрудник", пише в. "Монд" и припомня, че Еро е бил предпочетен за премиерския пост пред социалистическата лидерка Мартин Обри, защото тя е смятана за много по-независима и с много "по-вулканичен характер".

Назначаването на Еро за премиер показва, че идва ред на "третия тур" на изборите във Франция - за парламент през юни. Кой по-добре от предания сътрудник на Оланд - Еро, ще може да мобилизира социалистите да се представят добре на този вот", отбелязва сп. "Нувел обсерватьор".

Назначаването на Еро за премиер не изненада никого. Още на 26 април Оланд направи "портрет-робот" на бъдещия премиер в телевизионната програма "Думи и действия" по Франс 2 и той съвпадна с портрета на Еро, пише сп. "Поан".

Еро беше в асансьора, който се изкачваше нагоре и не се повреди, обобщава сп. "Експрес" издигането на Еро на министър-председателския пост след дълго изкачване в йерархията на социалистите.

Вестниците обобщават, че качествата на Еро са способността му да постига компромиси, организираността, решимостта и готовността да извършва реформи.

За спътницата в живота на Оланд - Валери Трирвильор, в. "Фигаро" пише, че влизането й в Елисейския дворец не остана незабелязано, но тя веднага породи главоблъсканица, като заяви, че не иска да бъде наричана първа дама, пише в. "Фигаро".

Франция се сдоби с първа дама без брачна халка, която ще се опита да си проправи собствен път, пише в. "Ню Йорк таймс" в статия портрет на Валери Трирвильор.

В. "Фигаро" и сп. "Поан" отделят внимание и първия ден на Никола Саркози като гражданин. Докато Оланд се изявяваше в Елисейския дворец, а после в Берлин, Саркози се посвети на тичане и футбол. Изданията посочват, че не е ясно какво ще е бъдещето на Саркози, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase