Гилад Шалит. Снимка: Reuters
fallback
Хиляди израелци наводняват улиците, чули са по новините, че Гилад Шалит ще бъде освободен. Хората се блъскат пред палатката, която родителите на Шалит са опънали пред резиденцията на израелския премиер и повече от година стоят там, настоявайки синът им да бъде освободен. И тази вечер Ноам и Авива Шалит седят там на пластмасовите си столове. Само че сега се усмихват, даже се смеят. 
 
Гилад Шалит е най-известният пленник в Близкия изток, в Израел той е герой. В една неделя през юни 2006 г. бойци на Хамас нападат израелски военен пункт и отвеждат 19-годишния Гилад Шалит в плен. 
 
Единственият контакт с пленника през всичките тези години са три писма, един аудио- и един видеозапис, разменени срещу освобождаването на 20 жени от израелски затвор преди две години. 
 
Сега се очаква той да се завърне до дни, след като израелското правителство сключи сделка с ислямисткото движение Хамас за размяната му срещу над 1000 палестински затворници. 
 
В Израел, където и мъжете, и жените подлежат на задължителна военна служба, много хора могат да се поставят на мястото на семейство Шалит. Много израелци плачеха и се гневяха с тях, когато заради политическо извъртане преди години се провали сделка, подобна на тази, която сега се случи. 
 
Шалит „ще се върне жив и здрав при семейството и народа си в близките дни“, обяви премиерът Бенямин Нетаняху. Сделката с Хамас беше одобрена на извънредно заседание на кабинета. 
 
Споразумението, подписано в хотелска стая в Кайро, подкрепиха 26 министри. Трима, включително външният министър Авигдор Либерман, гласуваха против. 
 
Сделката беше постигната след една седмица разговори между Давид Мейдан, официалния преговарящ за освобождаването на Шалит, и представители на военното крило на Хамас. В преговорите, определени от израелския премиер като „дълги и изтощителни“, са посредничили представители на египетското правителство и германски дипломат. 
 
Още преди извънредното заседание на кабинета си Нетаняху пише необичайна благодарност през Twitter: „Искам да благодаря на германския посредник и канцлера Ангела Меркел за усилията за освобождаването на Гилад Шалит“. На практика „германският посредник“ – представител на германската разузнавателна служба, има ключова роля през последните години за договарянето на подробностите по сключената вчера сделка. За ролята на Герхард К. в Германия дискретно се мълчи, в Ерусалим обаче се говори, че без него сделката нямало да се случи.
 
Сериозен стимул за това развитие на нещата има и променената обстановка в Близкия изток в последните месеци. Правителството на премиера Нетаняху е под огромен натиск, откакто Арабската пролет измести Египет от дружелюбния към Израел курс. Нарастващото нетърпение на Кайро вероятно е допринесло за решението на Ерусалим да приеме отдавна предлаганата от Хамас размяна. 
 
“Това е най-доброто споразумение, което можем да постигнем в тези бурни времена в Близкия изток”, каза Нетаняху. 
 
Отвътре Нетаняху също е под натиск. От месеци страната е разтърсвана от социални протести. Снимки на завръщащия се вкъщи Гилад Шалит биха отклонили общественото внимание от социалните въпроси в Израел. 
 
От палестинска страна споразумението също се използва за политическа реклама. Десетки хиляди празнуваха по улиците в Ивицата Газа. От радост бойци изстрелваха в нощното небе цели пълнители. 
 
Хамас представя споразумението като огромен успех и се подиграва на Израел, твърдейки, че са ги принудили към неизгодна сделка. 
 
“Казвам това на палестинците и всички, които обичат свободата по света: успяхме да счупим оковите на окупатора”, обяви в телевизионно изявление лидерът на Хамас в изгнание Халед Машаал. 
 
По думите му ще бъдат освободени 1027 палестински затворници. До седмица на свобода ще излязат 450 бойци и 27 жени. В следващите два месеца ще бъдат освободени още 550 затворници. 
 
В затвори в Израел има около 5000 палестинци, някои от които са осъдени за тежки престъпления, но други са зад решетките дори без повдигнати обвинения. 
 
Няколко ключови палестински затворници са изключени от сделката. 
 
Гилад Шалит до няколко дни ще премине през границата от Ивицата Газа в Египет и от там – в Израел. 
 
Десният лагер в израелското правителство, ключов за подкрепата на кабинета на Нетаняху, е по-критично към освобождаването на отлично обучени и влиятелни палестински бойци. 
 
Бригаден генерал Авихаи Ронски, бивш главен равин на израелската армия, нарича сделката „лудост“.
 
„Ние знаем кои са хората, които ще бъдат освободени. Те са изкусни в тези неща. Секунда след освобождаването им вече няма да могат да бъдат проследени“, казва той.

(Spiegel, Guardian, BBC)
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 12 години

Нещо и аз да науча , нама лошо ,благодаря не знаех

104

Анонимен

преди 12 години

DO 108 KURDSKA PARTIJA IMA VI PARLAMENTA OT 15 GODINI.

103

ДО 35

преди 12 години

овчата битка е описана от два независими източника китайци и европеци французи . така Българите показват на света слабите места на татарите .

fallback