Снимка: Reuters

Една истинска ера в британската журналистика завърши с невероятен скандал, обвинения, разследвания, вече и арести. Неделният таблоид “News of the World” ще бъде публикуван за последен път на 10.07.2011 година, след гневната обществена реакция на разкритията за безскрупулно подслушване на телефони и подкупване на полицаи.

Всичко това се случва 168 години след началото, поставено на 01.10.1843 година в Лондон. Тогава от печат излиза първият брой на таблоида.

С годините този вестник става истинска институция. Като част от медийната империя на Рупърт Мърдок, изданието достига продажби от средно 2 812 005 броя на седмица. Издателите му са категорични, че това е най-четеният англоезичен вестник в целия свят.

По думите на Джеймс Мърдок, шеф на News International (собственик на вестника), таблоидът „се радва на подкрепа от най-големите британски рекламодатели” и „има горда история на борба с престъпността, разобличаване на нередности и лидерство в определянето на водещите новини за страната”.

Всичко това обаче не минавало без остри критики. Отразяването на редица секс скандали с богати и известни личности донесе на вестника прозвището „News of the Screws” (screw – полово сношение).

Засиленият интерес към личния живот на знаменитостите е много важна част от историята на британската преса, коментира пред BBC медийният експерт Крис Хори. Според него през 19-ти век именно по този начин е привличано вниманието на мнозинството полуобразовани читатели.

Още по темата
„През 20-ти век, преди Мърдок да купи “News of the World”, вестникът беше странична атракция в британското ежедневие. По-скоро приличаше на кичозна картичка от морето”, спомня си Хори.

С идването на австралийския магнат през 1969 година нещата се променят драстично.

„Мърдок преобрази изданието изцяло. Превърна го в много модерен представител на журналистиката с дебела чекова книжка”, посочва експертът и уточнява: „Да, новините се случваха през седмицата и не бяха ексклузивни. Но “News of the World” изкупуваше всички пикантни истории за знаменитости и политици. Така си осигуряваше необходимото предимство пред конкуренцията”.

Логично „News of the World” се превръща в крал на неделните таблоиди по популярност и тираж. „Този вестник стана пълен доминант в неделя”, категоричен е Хори.

„Изданията на вестникарската група The Mirror „Sunday Mirror” и „People” бяха напълно сринати. Така в края на всяка седмица Мърдок разполагаше с два безспорни лидера – „Sunday Times” и „News of the World”. Единствената, но също така слаба конкуренция, бяха вестниците на “The Mail”.

През 2000 година „News of the World” започва противоречива кампания „разобличи и засрами” предполагаемите педофили. Това се случва след отвличането и убийството на 8-годишната Сара Пейн.

Вестникът дори стартира кампания за прокарване на закон за публичен достъп до регистъра на сексуалните насилници.

“News of the World” разкри, че шефът на Формула 1 Макс Мозли е платил на 5 жени да участват в садо-мазо оргия. Това доведе до съдебна битка, в резултат на която Мозли получи обезщетение в размер на 60 хил. паунда за нарушаване на личните му права. Самият той обаче вече не е шеф на най-популярната автомобилна надпревара в света.

Безспорно най-известният журналист на вестника е репортерът под прикритие Мазхер Махмуд. Използвайки фалшива самоличност той подлъга много известни личности, сред които графинята на Уесех, бившия национален селекционер на Англия Свен-Йоран Ериксон и група популярни пакистански крикет-звезди. Според “News of the World” работата на Махмуд е довела до присъди за над 250 престъпници.

Но се оказа, че в редица случаи търсенето на сензации и справедливи наказания за криминално проявени е ставало с цената на незаконни действия.

Цунамито се насочи срещу вестника през януари 2007 година, когато редакторът на новините за кралското семейство Клайв Гудман и частният детектив Глен Мълкеър бяха вкарани в затвора за подслушване на телефони на близки на принц Уилям.

Това отприщи верижна реакция, която доведе до шокиращи разкрития за хакерски атаки на мобилните апарати на над 4 000 души. И докато подслушването на кинозвезди, спортисти и политици може и да бъде простено от читателите, то навлизането в личното пространство на семействата на отвлечени и убити деца, на жертви на терористични атаки и на загинали войници прекрачи границата.

Пол МакМълън, бивш заместник-редактор във вестника, е сред тези, които помагат за разкриването на порочната практика. „Работата ми в News of the World беше страхотна част от моята кариера, но бях изпълнен с радост, когато чух новината за закриването на вестника”. „Преди 10 години бях горд, че съм работил за това издание. Миналата седмица бях засрамен”, споделя МакМълън.

Мърдок пък вече намери заместник на “News of the World”. В неделя ще излиза друго „жълто” отроче на компанията му „The Sun”. Бизнесът продължава...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase