Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Гент, четвъртият по големина град в Белгия, реши да изтегли парите от сметките си в две банки в знак на протест срещу бонусите, които си раздават техните шефове. Градската управа обяви, че ще изтегли около 30 милиона евро краткосрочни депозити от КВС (собственик на нашата СИБанк) и от френско-белгийската „Дексия”.

„Щом само от пари разбират, и ние така ще действаме”, закани се финансистът на Гент Кристоф Петерс.

Управата на Гент, чието население е над 594 хил. души, реши да даде пример, след като се оказа, че двете банки продължават да раздават щедри премии, въпреки че още дължат пари на държавата.

През 2009 г. правителството подпомогна няколко финансови и застрахователни институции, за да ги спаси от проблемите се ликвидността. „Дексия” например е получила 6,4 млрд. евро.

Сега институциите са се стабилизирали и са подновили раздаването на бонуси. Шефът на „Дексия” Пиер Мариани ще получи общо 800 000 евро в добавка към заплатата си. Финансовият му пакет се равнява на 1,95 млн. евро.

Премията на управителя на КВС Ян Ванхевел е половин милион евро. КВС не даде премии през 2008 и 2009 г.

„Като градска управа не подкрепяме необоснованите бонуси във финансовата област и искаме да дадем знак на банките”, каза финансистът на Гент.

„Когато те имаха проблеми, правителството се намеси, използвайки пари на данъкоплатците, а сега, когато нещата се стабилизираха, се връщаме отново към бонусите. Не само, че смятаме, че това е неетично, но и ще направим нещо по въпроса”, закани се той. 

Градският съвет е заръчал на юристи да проверят дали е възможно в договорите с банките да се добави етична кауза.

Обмисля се и прехвърляне на дългосрочните инвестиции на Гент в ING банк, която замрази щедрите премии и увеличенията на заплатите на топ банкерите в резултат на силното обществено недоволство. Банката е получила 5 млрд. евро заем от държавата и още не е върнала половина от него.

Парламентът на областта Фландрия, където се намира Гент, прие с единодушие закон, ограничаващ размера на банкерските премии. Той забранява на директорите да си раздават бонуси, ако банката има дълг към регионалните финанси или към държавния бюджет.
Тазгодишните премии обаче бяха изплатени седмица преди депутатския вот.

Подобно законодателство се гледа и в националния парламент. Според финансовия ежедневник „Де тийд” петима белгийски мениджъри получават повече от 3 млн. евро годишно. Средният финансов пакет (заплата и бонуси) в големите компании е около 2,07 млн. евро годишно, 4% по-малко от 2010 г.

Европейската комисия издаде още преди две години препоръки към страните членки за регулиране на заплащането на банкерите. Смята се, че бонусите често подтикват директорите на банки да поемат неоправдано високи рискове.

Предлага се страните членки да променят националното си законодателство така, че бонусите и борсовите опции да бъдат свързани с финансовите резултати в продължение на няколко години.

Еврокомисията препоръча също да се забранят обезщетенията при прекратяване на договора на провалили се мениджъри и намаляване на обезщетението дори за тези, които се справят успешно. Ограничаването на възнагражденията във финансовия сектор е предмет и на пакета за икономическо управление на ЕС, чието приемане е във финална фаза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

rtyui

преди 12 години

ot nqkolko meseca sibank e izcqlo 100% sobstvenost na belgiiskata KBC

62

МАРКС

преди 13 години

Спомнете си, че освен съветската петолъча звезда, над цяла Европа сияе друга петолъча звезда, която се състои от петте братя - Ротшилдови, заедно с многочислените им банки, които са акумулирали най крупния в историята Капитал. Интересно е, че този колосален икономически факт, минава покрай Карл Маркс, напълно незабелязан. Странно? Не е ли така? Може би на тази странна марксова слепота, произходът е същия, както и на другите социални революции? Да, така е и е очевидно, че когато масите овладяват града или страната, те громят всичко, но защо имат свърхестествен страх от банките и банкерите? Те убиват всички: крале, генерали, епископи, полицаи, свещеници и други представители на привилегированата класа. Те грабят и палят дворци, църкви, вили и даже научни центрове, но на живота на банкерите, никой и никога не е посягал, и крепосттите на банките остават винаги незасегнати

61

До 52

преди 13 години

БЕЗКРАЙНО СИ ПРАВ. Докато по форумите се делят на "фоби" и "фили", на "за" и "против", банкерите и големите монополи си пълнят гушите. Те имат интерес да настройват хората един срещу друг, а те да си въртят далаверите. Само чрез интернет може да се обединят инакомислещите, напук на всички партии и прочие дребнии едри хитреци.

fallback