Снимка: Getty Images/Guliver Photos

ООН и САЩ поискаха сметка от Лондон за тайните бизнес споразумения с Либия, сключени от правителството на премиера Тони Блеър, пише Daily Mail.

Критиките към Великобритания за сътрудничеството с полковник Муамар Кадафи стават все по-сериозни.

Мона Ришмауи – правен съветник на Върховната комисия на ООН за защита на човешките права, дори прогнозира, че може Лондон да бъде признат за виновен в „съучастничество” в масовите убийства по либийските улици, тъй като голяма част от използваните срещу протестиращите оръжия са доставки от Острова.

Още по темата
21 фев 2011 12:27

От Daily Mail припомнят, че най-сериозните вълнения срещу властта на Кадафи от четири десетилетия идват 7 години, след като Тони Блеър сключи противоречивата „Сделка в пустинята”. Така тогавашният британски премиер извади Либия от изолацията в замяна на бизнес договори за милиарди лири.

Има и сериозни подозрения, че част от сделката е било и освобождаването на осъдения за взривяването на пътнически самолет над Локърби (най-кървавия атентат в британската история) либийски агент Абделбасет ал-Меграхи.

След вдигането на ембаргото през 2004 година, британските оръжейни фирми получиха огромни поръчки за снайпери, сълзотворен газ, гранатомети и амуниции за контрол на тълпи.

Тоест въоръжение за противодействие на всеки протест срещу авторитарния режим на Кадафи. И то идва не от контрабанда или други радикални режими, а от виден блюстител на демокрацията като Великобритания.

Така постепенно износът от Обединеното кралство към Либия стигна до впечатляващите 500 млн. лири годишно, а британското правителство съвсем доскоро приветстваше „бизнес възможностите в Либия”.

Най-малко 150 британски фирми действат на територията на Джамахирията. Само петролният гигант BP има дългогодишен договор за 1.3 млрд. лири плюс отделен проект за сондиране за 545 млн. лири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase