Снимка: Reuters

Какво се случи в египетския президентски дворец в последния ден на власт на Хосни Мубарак? Дали армията го принуди да подаде оставка? Дали човекът, който управлява Египет в продължение на 30 години, е в кома? Какво богатство действително е натрупало семейството на Мубарак?

Когато вицепрезидентът Омар Сулейман обяви в петък, че Мубарак се оттегля, Египет избухна в екстаз. В безпрецедентните демонстрации през последните 18 дни протестиращите в цялата страна отказаха да отстъпят, докато президентът не подаде оставка.

Сега, дори след тихото му оттегляне, Мубарак продължава да е тема на разговори. Няколко местни вестника съобщиха "слухове" за последния ход, който го е принудил да сдаде властта и за здравословното му състояние.

Информации за това какво се е случило зад президентските стени в последния ден на управлението на Мубарак привличат вниманието на хората. Те изглежда потвърждават мненията от преди, че по-малкият син на Мубарак - Гамал е бил определен за наследник на баща си.

Военни източници казаха, че Мубарак трябвало да обяви оставката си в последната си реч в четвъртък, но тя била
променена само няколко часа преди излъчването й в опит той да запази поста си, съобщи ДПА.

Твърди се, че Мубарак бил посъветван, че ако предаде правомощията си на Сулейман, протестиращите ще се разотидат.

Според притежавания от държавата всекидневник "Ал Ахрам" именно Гамал убедил баща си, че такива промени ще укротят народа. Гамал и по-големият му брат Аля влезли в разгорещен спор, пише правителственият вестник "Ал Ахбар". Аля обвинил брат си, че е завлякъл държавата в блатото на корупцията, като помогнал на приятелите си бизнесмени да се изкачат по политическата стълба.

Аля, който е бизнесмен, стои извън общественото внимание и политиката за разлика от Гамал, който започна кариерата си като инвестиционен банкер докато не стана председател на политическото бюро на управляващата партия през 2002 г.

Предполагаемата намеса на Гамал в четвъртък вечерта само засили гнева по улиците, пише вестникът.
"Казвам ви, че като президент не се срамувам да се вслушвам в младежта и да работя с нея", каза Мубарак в четвъртък в 18-минутно обръщение, което според него бе "слово от бащата към синовете и дъщерите му".

Предшествана от големи очаквания, раздухвана от либерални членове на Националната демократическа партия на Мубарак, както и от медиите, това повсеместно се очакваше да бъде речта, с която Мубарак ще обяви оставката си. Минути по-късно надеждите на протестиращите бяха разбити.

Стотиците хиляди хора, които се бяха събрали в централния площад на Кайро "Тахрир" (Освобождение), за да чуят речта на президента, бяха доста умълчани, след като той свърши. След това се разрази буря от гняв.

Фактът, че той прехвърли част от правомощията си на своя заместник, означаваше, че той продължава да бъде президент до следващите избори през септември.

Разгневени протестиращи отказаха да напуснат площада. Хиляди се отправиха към президентския дворец в източния квартал на Кайро Хелиополис. Други обградиха радиото и телевизията в Кайро, президентския дворец Рас ат тин в Александрия, а стотици превзеха сградите на общината в пристанищния град Суец.

Макар източниците да отричат разногласия между Мубарак и въоръжените сили, те казаха накрая, че армията му е оказала натиск да напусне.

"Армията ги остави да протестират дори пред резиденцията му, за да му покажат, че той всъщност е свален от власт и връщане назад няма", каза армейски източници, пожелали анонимност. До петък следобед решението бе взето. На Мубарак бе обещана защита в курорта Шарм ел шейх на Червено море, където той прекара по-голямата част от времето си през последните години.

Местоположението и здравето му бяха вчера обект на засилено медийно внимание. Независимият всекидневник "Ал Масри ал яум", позовавайки се на "информирани източници", каза, че бившият президент е изпаднал в кома в събота вечерта в Шарм ел шейх.

Съобщението подсили слуховете, че 82-годишният Мубарак е припаднал на два пъти по време на записването в четвъртък на вероятно последното му обръщение към нацията. Информации за влошаващото се здраве на Мубарак се засилиха, след като миналата година той бе опериран в Германия и жлъчният му мехур бе отстранен.

Някои египтяни изпитват съжаление към него, а други са заети да следят за отварянето на досиета за корупция срещу бившото му правителство за "прахосване и злоупотреба на държавни активи".

Богатството на семейството на Мубарак е също в светлината на прожекторите и отдавна е обект на спекулации. Според медийни информации той и семейството му притежават активи на стойност над 70 милиарда долара.

Още по темата
В момента, когато той се оттегли от властта, швейцарското правителство обяви, че ще идентифицира и блокира всякакви активи, които може да са на Мубарак. Според Швейцарската национална банка египетските депозити в швейцарски банкови сметки възлизат на 3,7 милиарда долара.

След като президентът бе свален от власт повечето египтяни просто биха искали да продължат живота си и да изградят по-добро бъдеще за Египет.

Те чакат предпазливо следващите ходове на въоръжените сили, които управляват страната, и на не толкова добре приетия преходен кабинет, който бе сформиран на 31 януари. Те чакат онова, за което се бориха - свободни и честни избори и президент по техен избор.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase