Снимка: Булфото
fallback

Дори и България си има море. Ой, Сърбийо, какво дочака, извиква герой от сръбски много гледан телевизионен сериал.

Сърбите никога не сме имали сериозен излаз на море, дори в Средновековието, дори по времето, когато силата на Сърбия е в зенита си по времето на митичния цар Душан. На ако знаехме повече за това, щяхме повече да уважаваме България, пише Радослав Петкович в сръбския вестник „Блиц“.

Не знаем нищо за българската история, но идеята ни е, че те са глупави и примитивни, диваци. Както и те за нас, да не се лъжем, пише по-нататък в материала.
 
Да кажеш на някой сърбин, че през по-голямата част от Средновековието българската държава е играла на Балканите по-значима роля от Сърбия, е равно на национално предателство, но е (не)приятен факт.

Българите са имали две царства – сърбите един цар, българите са воювали с унгарците за Белград – този град сръбските владетели крал Драгутин и деспот Стефан са получили от унгарския крал като негови васали за доживотно ползване.

Такива са били времената. Каквито и онези, когато учихме за Самуил, уж македонския цар. Изглежда византийците не са знаели срещу кого воюват, защото нарекли победителя над Самуил Българоубиец.

Oще по темата

Освен кръвта и кръвопролитията имаме и изкуство, ръкописи и фрески, с които и ние, и българите се гордеем. Двамата големи писатели от сръбската средновековна литература, за които учи всеки студент – Григорий Цамблак и Константин Философ, са българи, пише по-нататък в материала.

А и свети Сава неслучайно е починал във Велико Търново – средновековната столица на славянската и православната култура.

За малко да забравя, пише авторът на материала. Кирилицата се е появила някъде около Х век /всъщност 9 век - бел.ред/  в Преслав, културната столица на Първото българско царство, наречена така в чест на свети Кирил, създал глаголицата. Два века по-късно тя преминава в Сърбия, по-късно и в Русия, след това и по-нататък, пише в публикацията в „Блиц“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

274

Чане

преди 13 години

"братството" на сърбите излитаха и са изпитвали всички техни съседи.СЕРЕБРЕНИЦА беше вчера.Всички се правят , че не е било.Само подлост може да очаква всеки от тях

273

Чане

преди 13 години

Вековният страх от ятагана все още тегне над нашия народ.Сърбите , живяли в съседство с Австро-Унгария , Италия , Черна Гора не са изпитали ужасите на азиатските кръволоци.Освен това са живяли близо до Европа.Руснаците за да отмъстят на Българите за 200-годишното робство са им помагали непрекъснато.Всичко това и още безброй негативни обстоятелства са притискали Българите към дъното.Въпреки всичко България преди 130 години България отхвърли хомота. Без подлата помощ на сърбите.Напротив.

272

Анонимен

преди 13 години

Не можеш да се сдобриш с някой,който заявява такова желание само на думи,а зад гърба ти те унижава и ти се подиграва.Точно това правят сърбите,тъй като национализмът им и омразата към българите е държавна политика.В учебниците им и до сега пише,че Самуил е македонски,или славянски цар.Те все още са убедени,че всички славяни на Балканите са сърби,уви!

fallback