Снимка: БГНЕС
fallback

“Ще ги изметем всичките!”, “Станишев иди си, боклуците вземи си!” “Оставка”! “Мафия!”.

Тези и подобни скандирания заляха площада пред Народното събрание в последните 2 дни. Вероятно и утре ще е така. А може би и другата седмица.

Общественото недоволство трябваше да се излее в грандиозен митинг пред парламента, който да покаже на депутатите отвътре, че хората вън не са доволни от тях. И че искат промяна.

Трябваше.

Ама май не стана точно така.

Протестът, зад който заставаше уж почти цяла България, събра на 14 януари около 5000 души. На следващия ден – около 3000. Като че ли твърде малко за едно уж тотално недоволно от управниците си общество.

Едни имаха мирни искания, други искаха да щурмуват парламента, трети просто бяха дошли, за да се млатят с полицията.

Каквито и аналогии да се правят със зимата на 97-а, тогава не беше същото. Тогава имаше недоволен и разгневен народ, готов на всичко за промяна.

Днес такова обединение просто няма. Има протести на различни групи, всеки недоволен посвоему. И всеки търсещ решение посвоему. И макар събрани на 1 площад, едва ли някой вярваше, че има обединение.

Когато един иска мирен протест, а до него е протестиращ, който иска революция, става само каша. Мир няма, ама и боят е колкото да се отбележи, че го е имало.

“Единство”, скандираха протестиращите, но такова в истинската му същност нямаше.

Това обаче не бе единственото, което правеше впечатление на този протест.

Интересни бяха още няколко факта – полицейщината и бомбената партенка.

Що се отнася до последната, интересно как от полицията решиха, че им е по-ценен животът на гражданите, а не на депутатите.

Защото докато униформените разпръскваха тълпата заради проваления от бомбена заплаха протест, депутатите тихо и кротко си стояха в парламента. Ами ако “бомбата” гръмнеше, какво ставаше с народните ни избраници?

Май на всички беше ясно, че просто се търсеше добър повод за отмяна на протеста. За да може след това полицията да прави свободно каквото й се нареди.

Интересно как след като около 50-ина футболни ултраси решиха да се млатят с униформените, в ареста се оказаха над 170 души? При това част от вчерашните вандали днес пак бяха пред парламента!

Кого сте заловили тогава, господа полицаи? Май – когото сте намерили. Да има бити и арестувани. Повечето ей така, за респект.

Естествено, пишейки това, ми е пределно ясно, че униформените са действали по заповед.

На някой, който се подиграва с полицаите и ги кара да пийват водичка и да пушат, а после им нарежда да мачкат. И последните, унижени от всичко, се държат като животни.

“Що си с шапка? Сваляй я!”, “Бягай, свиньо” и разни други подобни викове тълпата чу с ушите си. Заедно с палките по момичета и старци.

И всичко това, съчетано с вече откровения цинизъм и наглостта на управляващите.

Уверяват ни, че полицията не е била никого без причина, но видяхме как старци лежаха пребивани с полицейски палки.  Уверяват ни, че протестиращите са за съжаление.

А и едва ли някой въобще вече вярва в приказките на премиера Станишев, че много сме добре.

И че сме горди жители на най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

191

Анонимен

преди 15 години

и 10 000 лв. заплата да имате.. пак няма да сте доволни .. пак ще обвинявате някой си .. такива сте родени.. да ви еб.а майките.. елементарни нещастници .. "УЖ БИЛА НЕДОВОЛНА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ" каде го видя бе ? Ето че аз съм доволен .. и милиони хора са доволни.. видяхме ва на простета.. 5000 смешника !

190

citizen

преди 15 години

Iskam komentaryt mi da byde vyrnat! Ako ima duma za cenzurirane, mahnete q, no komentaryt iskam da e tam. Nali uj ste obektivni?!

189

преди 15 години

hahahahahah to mai vie policaite se go 6oto nie prestupnicite se si se razminavame s vas kukite a vie ste na 5oolv i bedni deca otglejdate...hahahaha

fallback