Безнадежност или безхаберие? Или лицемерие. Снимка: Булфото
fallback

...В съзнанието й изпъкна чистият и жълт паваж на „Цар Освободител“, неоновите реклами, които мигат тайнствено в синия здрач, сладкарниците с елегантни мъже и хубави жени по масите, кината с големи екрани, с удобни и меки седалища и с изискана публика, а не с тълпа от гамени, която мирише на чесън и плюе люспи от семки.

Из "Тютюн", Димитър Димов

Няма какво. Единственото тайнствено мигащо нещо в днешна София са фаровете на колите, проблясващи истерично, след като са се лашнали в поредната дупка.

Елегантно в София е да се прибереш вкъщи след първия дъжд и да не си опръскан с кал до ушите, благодарение на "чудесно" хлопащите паважни плочки.

Тълпата от гамени обаче я има вече и тук – тя не плюе семки, а кутии от цигари, обвивки от дъвки, право през прозореца на колата или балкона, защо не. А, да, наистина в някои крайни и не толкова крайни квартали тълпата плюе и семки. И по-страшни работи.

И това е само върхът на айсберга. Знаете ли какво е смущаващо в цялата ситуация? Не, не e потресаващо, че цяла България се мести в София. Това се е случвало и в други градове по света. Не е смущаващо, а примиряващо, че се тъпчем по маршрутки, че в трамвая смърди, че градът е инфраструктурна катастрофа, че е мръсен, че просто не е удобен. Засега.

Смущаващо е, че кметът на града Бойко Борисов и премиерът на страната, който също живее в тази потресаваща столица, не намират сили да решат нито един проблем на своите избиратели. И на столицата, която е представителният град на всички българи.

Вместо това те правят предизборен маскарад, надпреварвайки се да сипят остроумия и да се обвиняват взаимно, докато майките с колички се бъхтат по претъпканите тротоари, хора чакат маршрутки (що за градски транспорт е това, по дяволите?!) по 40 минути и разни такива безумия.

Но наистина недоумение будят цифрите, които кметът представя, и най-вече тяхното изразходване.

В предаването „На четири очи“ по Нова телевизия на 5 октомври Бойко Борисов обяви, че откакто е кмет, инвестира по 200 млн. лева на година в града. От приходите на софийските данъкоплатци.

През 2006 г. са инвестирани 120 млн. лв., през 2007 г. – 206 млн. лв., а през 2008 г. се очакват 321 млн. лв. вложения.

Ама в какво е вложено, кмете? Дайте конкретно. И да влиза в употреба. Я вижте най-елитния квартал в София – Лозенец, където квадратният метър жилищна площ достига 2000 евро, вижте да речем улица „Бигла“... Ами там дори и с бронетранспортьор да минеш, и той ще се разпадне. Това нормално ли е? Не е.

Или пък друга конкретика. Влезте по "Денкоглу" и карайте в посока булевард "Витоша". Точно преди кръстовището с "Христо Белчев", ако не пропаднете и не се разпаднете, ще е чудесно. И това е в сърцето на града. А колко още примери има.

И то не само за дупки. Ами да е чувал някой за глобен чиновник за несвършена работа? Защо никой например не глобява тълпата гамени, за която споменах горе? И още, и още.

Гледайки новите сгради в София и броя на новите коли в столицата, нещо не е нормално. Както пише Анри Троая, славяните искат пищност, не е важно, че газят в кал до колене, важното е да са потънали в разкошни дрехи и невероятни карети. Да, ама това го е писал за славяните през XVIII век.

А тук наистина не е нормално да цари ориенталска пищност, да не знаеш къде отиват парите на данъкоплатците и столицата да прилича на бунище.

Странно е, че кметът успява индиректно винаги да се оправдае с премиера Станишев. Добре де, когато Борисов стане премиер или респективно спечели властта, защото той се приема като бъдещ управляващ, той пак ще се оправдава по този начин за несвършена работа.

Това е лош индикатор. Но има и нещо друго, г-н кмет и г-н премиер: докато вие водите грозни предизборни борби и разправии, вашите избиратели в София или ще изгинат по задръстванията, или ще ги изядат помиярите, или...

И ще им писне на избирателите. И ще си докарат други популисти на власт. Така че топката е във ваши ръце. Все пак и вие живеете тук. Нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Marcos De Guzman

преди 15 години

Не забравяй пуберче, че много преди софето да е столица на България е имало големи и с европейска визия градове. Така, че заври си акта за раждане някаде и се прибери в Бусманци. ***

65

Selqk

преди 15 години

абе София ,ква столица е бе ,да га в мамата,това е най смотания град ,трябва да преместим столицата на друго място,да ги уморим софиянците

64

преди 15 години

Аз ще ви кажа нещо! Не е важното къде сте родени вие, а къда са родени родителите ви ;)сполайте!

fallback