Снимка: БГНЕС
fallback

Ако училищните директори в Северна Корея бъдат задължени със специално писмо да прочетат слово на Ким Чен Ир пред тамошните ученици за началото на учебната година, този факт едва ли ще влезе в информационния обмен на световните агенции.

Просто в Северна Корея е така- комунизъм, култ към водача, идеология до втръсване.

Но когато такъв нескромен жест към силните на деня бъде организиран в страна-членка на ЕС, най-малкото би предизвикал учудване.

Следващите редове не са пасажи от фейлетон в хумористичен вестник, тъй че четете внимателно:

Учебната година във всички училища в понеделник ще бъде открита с обръщение на премиера Сергей Станишев, съобщи в петък Дарик радио.

Училищните директори са задължени с писмо от заместник-министъра на образованието Кирчо Атанасов да прочетат слово на министър-председателя.

Директори на пловдивски училища твърдят, че началникът на Регионалния инспекторат в Пловдив Александър Буздрев ги е информирал по време на съвещание в четвъртък, че заповедта трябва да се изпълни, а обръщението ще получат по електронната поща.

Част от директорите са притеснени, че словото ще стои като кръпка към традиционния ритуал, съобщава още Дарик радио- Пловдив.

Директорите обмисляли вариант да окачат текста на таблата за съобщения или да го дадат на класните ръководители да го прочетат в час.

Колегите им от Пазарджик, които вече са получили обръщението, твърдят, че то е на видео.

„Обръщението няма политически мотив и такъв не бива да се търси”, гласи официалното становище на Регионалния инспекторат по образованието в Пазарджик.

В ранния петъчен следобед в редакцията на Dnes.bg се получи съобщение от правителствената информационна служба, в което се посочва:

В специално послание към учителите, носещи изключително отговорната, но благородна задача да подготвят младите си възпитаници за утрешния ден, министър-председателят пожелава да ги научат какво означават гордост и независимост, за да могат да се гордеят с отечеството си, да обичат свободата и да знаят рода си....

В приветствията си по повод откриването на новата учебна година министър-председателят изразява надежда, че и учениците, и техните учители ще участват активно в празненствата и честванията на 100-годишнината от Независимостта на България. Той кани учениците да тръгнат на вълнуващо вековно пътешествие – от обявяването на пълната независимост на нашата държава през 1908 г. до днешното ни равноправно членство в Европейския съюз.

Нищо против пътешествията, г-н Министър-председател, но не и тези- задължителните и вдъхновени от признателните инспекторати.

Дали няма да влезем отново в „световните новини“? И то, както ни е тръгнало- със „срама по челото“?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

аз българина

преди 15 години

КУХА ЛЕЙКА!

156

Авджиев

преди 15 години

Сергей Станишев е блокиран на 30 метра в Рила17.09.2008Премиерът Сергей Станишев попадна в капан на 30 метра височина над Карталска поляна в Рила, мястото където преди седмица бушуваше масивния пожар. Станишев заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и целия кметски екип на Благоевград са блокирани в новоизградения кабинков лифт, който е част от ски-център Картала. Към 13.30 часа лифтът блокира, вероятно заради повреда в задвижващия механизъм. В момента Сергей Станишев виси във въздуха. Блокирани в кабинковия лифт са и много репортери от централни и регионални медии. Информацията е на Дарик радио./БГНЕС ремиерът Сергей Станишев аварира заедно с кмета на Благоевград Констадин Паскалев в лифт по време на пребиваването си в Благоевград.БГНЕСЕх, що не съм сега с чифтето около лифто !!! Ха-ха-ха......

155

edin

преди 15 години

Обръщението не беше издържано по никой параграф.Ефекта от подобна заигравка с обществото е 0.

fallback