Не вярваме, че има хора, които да не обичат морето. Всеки си намира причините да ходи на море през лятото: дали да ходи по нощен живот, дали да се пържи на слънце, да се къпе в солена вода, да гледа голи цици, да лекува ишиас и лумбаго, да си намери гадже...

Доскоро всички българи се отправяхме към Черноморието, но вече не е така. Спокойно обикаляме и по чуждите морета и океани. Много от постоянните и редовни туристи чужденци и българи вече предпочитат да идат другаде, не в България.

Защо? Ясно защо: за същите или малко повече пари получаваш спокойствие за тялото и душата, внимателно и грижовно обслужване, добра храна, удобства и приятна за очите и ушите атмосфера.

Така. За никого не е тайна, че много хотели пустеят, изнемогват и вече фалират. Също така не е тайна, че има отлив на туристи. Защото, като ти е грозно и некомфортно, поне да ти беше евтино...

А то... Но въпреки това, за нас все още е по-евтина почивката на Черно море, отколкото на Карибите, където им се иска да почиват на 31% от читателите на Dnes.bg. Интересни резултати получихме от последната ни анкета, в която гласуваха 4 453 души.

В отговор на въпроса „Какво още ми трябва, за да забравя за нашето море?“ цели 6% от анкетираните шеговито отговарят „Цунами, хищни акули, пирани“. Т.е., те са едни верни и последователни „потребители“ на Черноморските курорти в България, които само чудо може да помръдне оттам.

Още 15% процента са така, че и по-зле. Ни природен катаклизъм, ни чудо някакво би ги прогонило от морето. „Никога не бих го забравил, всяко лято почивам там“, категорични са те.

Е, всякакви ги има. Някои са търпеливи, разумни и толерантни. Чашата им преля, ама не съвсем. Въпрос на „Още два строежа, още две спирания на водата, още две асфалтирания, и вече не ме бройте на морето“. Те са 17-те процента почти загубени за Черноморските курорти клиенти.

Може би догодина ще са окончателно загубени? Те, както и 4-те процента, на които им е писнало неудобното придвижване до морето и обратно. То не бяха задръствания, то не бяха счупени пътища, тежки катастрофи, постоянни ремонти, обходни маршрути...

Пътуването до морето се превърна в приключение а ла Индиана Джоунс.

Цялата тази игра на живот и смърт отдавна вече е отказала не малко хора - точно  27% от читателите на Dnes.bg - от почивка на Черноморието.

Ах, морето не, ами направо ех... морето!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase