Правителството в сянка. Снимка: БГНЕС
fallback

От Европейската комисия спряха плащанията за България по трите най-важни предприсъединителни програми заради сигнали за измама и корупция при предишните траншове на финансовата помощ, възлизаща на стотици милиони евро.

Но парите от „САПАРД“, „ФАР“ и „ИСПА“ са само началото. Тук става дума преди всичко за огромна загуба на доверие от страна на нашите партньори в ЕС, които и без това направиха изключително много компромиси, за да можем от януари 2007 г. да се тупаме в гърдите като горди членове на Евросъюза.

Ако попитате обаче някой от политиците от богопомазаната тройна коалиция, проблеми, естествено, не съществуват. Според премиера Сергей Станишев например корупция всъщност няма, а ставало дума единствено за административни грешки, съобщава германският „Зюддойче Цайтунг“.

Станишев е на мнение, че правителството се отнася "отговорно и хладнокръвно" към финансовите санкции на ЕК и прави всичко необходимо максимално повече средства от ЕС да влязат в страната. Горкичкият, без вина виновен. Иначе хладнокръвието го разбираме. Също толкова хладнокръвно правителството подходи и към жертвите от влака, както и към други теми с обществена значимост.

Освен това, както стана ясно неотдавна, според Инспектората на Министерството на финансите всичко във фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ си е направо  по мед и масло. Там, според нашенските експерти, нарушения и недопустими разходи по проектите, финансирани с програмата ИСПА, няма.

Както е известно, в България вотовете за недоверие, със или без съпътстваща демонстрация, не помагат и за малко всичко да се размине типично по нашенски, т.е. с няколко псувни и взаимни нападки.

За огромно съжаление на управниците и на другарите им, поставени на благи постове из разните министерства, в Европа обаче не мислеха точно така и затова ни спряха парите.

Знаейки, че в София борбата срещу корупцията и измамите по върховете е загубена кауза, от Брюксел решиха вместо да ни чакат - да вземат някакви мерки.

Така, в рамките на само два месеца, стана ясно, че от ЕК ни спират освен парите по „ИСПА“, и 140 милиона по „САПАРД“, както и 50 милиона по „ФАР“. От Брюксел дори заявиха, че ако продължаваме в същия дух, ще ни спрат и 280 милиона финансова помощ от структурните фондове на Общността.

Ето това се казва борба с корупцията. Следващият доклад на Европейската комисия е насрочен за юни т.г. Ще е интересно да видим какво ще предприеме до тогава правителството в сянка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 12 години

Тройната коалиция правителството в сянка

39

triglava lamq

преди 15 години

tozi prost narod ne razbra che samo se boqdisvat, a sa edni i sushti.karat se pred nas , a zad gurba ni si razpredelqt Bulgariq i ni ubivat bavno ,leko. Po dobre da ima voina,prevrat i neshto takova.Tazi bavna muchitelna smurt e sram i pozor za BG !

38

са

преди 16 години

Всички от правителството са едни *** и им пожелавам най-лошото, защото не се интересуват от нищо друго освен да напълнат собствената си гуша. Тройната коалиция е един *** който трябва да се изхвърли колкото се може по-бързо, иначе ще поникнат буболечки.

fallback