„Патриоти“ срещу американското посолство в Белград. Снимка: БГНЕС
fallback

Имам един лош навик- когато се случват исторически събития, да ги следя по руската телевизия. Така поддържам едно прилично ниво (малко над плажното) на познанията си по един от любимите ми езици и се зареждам с търпение да изслушам гледната точка, която не споделям.

Ако е добре аргументирана- значи усилието си е струвало, ако пропагандата идва в повече- поне долавяш автентичния дух на Путинова Русия.

Вчера косовският парламент най-после прие декларацията за независимост от Сърбия и 24-часовият новинарски телевизионен канал „Вести“ отразяваше и анализираше доста подробно събитието.

Стилистиката на новините напомняше тази на Радио-телевизия Сърбия от 1999 година- „НАТО агресията“, „вакханалията по улиците на Прищина продължава“.

Един от поканените анализатори обаче, след дежурната тирада о, каква трагедия е станала, каза и нещо любопитно- „На Балканите с кибрит не се играе“.

Само че най-радикално настроените сърби вчера пак заиграха с кибрита. Към 14 часа няколкостотин сръбски военни запасняци прекрачиха административната граница на КПП „Недаре“ и се опитаха да влязат в Косово, но бяха спрени от косовската полиция.

После по офисите на ООН и ЕС в Митровица хвърлиха ръчни гранати. Кулминацията на гнева обаче настъпи към 16 часа в Белград- там над две хиляди протестиращи заобиколиха американското посолство, тълпата хвърляше камъни, нападна полицията, изпочупи прозорци.

После разрушиха заведение на McDonald's в центъра на Белград, счупиха прозорците на словенското посолство в Белград, скъсаха флаговете на Словения и на ЕС и провокираха безредици по една от централните улици в столицата- “Теразие”.

В центъра на Нови Сад също крещяха “Който не скача, е албанец” и се опитаха да нахлуят в словенския супермаркет “Меркатор”.

Когато по-носталгично настроените сърби се съберат на маса, те често имат една болна тема- Защо се разпадна Югославия?

И се започва с тирада от обвинения към Запада, американците, масоните, евреите и т.н. Всички останали, но не и собствения ти инат и шовинизъм. Югославия се разпадна най-вече заради логиката на политическо поведение, която беше съживена на вчерашните протести.

Сърбия, или по-точно Милошевич, загуби Косово преди 9 години най-вече заради репресиите на югославската армия и сръбските сили за сигурност в областта, заради стотиците убити и над 200 000 прогонени от домовете си албанци.

Впрочем реставрирането на духа на Югославия е проблем на сръбската преса и самото население на Сърбия. То има право да избира между носталгията от „пламенните“ речи на Милошевич и Шешел и пътя на евроинтеграцията.

Сърбите сами трябва да решат дали ще пеят хвалебствени чалги за гангстерския лидер Аркан или ще изберат бъдеще, подобно на Словения, която сега ненавиждат.

Но опитите да съживиш „аргументите“ на една пропагандна машина от времето на Милошевич, която хвърля вината единствено върху САЩ, ЕС и НАТО по страниците на руската и източноевропейската преса, са срамни. И са знак за лоша, къса памет.

Това е точно толкова рискован „прецедент“, колкото и провъзгласената независимост на Косово вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Натанаил

преди 15 години

А иначе сърбите загубиха Косово, защото са ***. Когато е трябвало да си пазят земята, те са бягали на север, а после разни незадоволени *** като крал Александър, Йосип Тито и Слободан Милошевич се опитаха да компенсират двата века отчуждение с бой, ама не се получи. Когато загубиха областта, по "Радиотелевизиjа Србиjе" в продължение на една седмица вися голям надпис "Косово jе Србиjа". Хубаво де, повтаряха си го хората, ама нищо не излезе. И матушка Русия не помогна.Не може през цялата си история да колиш комшиите си в гръб, за да им вземеш земите, и после да хленчих: "Ама на нас ни развалиха териториалната цялост!". Развалиха ви я зер. Каквото се повикало, такова се обадило. Хак да ви е!С това християнско благопожелание завъшвам коментара си.

117

Натанаил

преди 15 години

"Ще се отдели и Войводина.Ако си вземем Западните покрайни-а те могат и сами да дойдат при нас ще остане само Белградската община защото така е решил Билдербекския клуб"Приятелю, за да стане една автономна област независима държава, е нужен референдум. Маджарите са ми много симпатични, но са не повече от 15 % от населението, а другите малцинства - румънци и хървати - са още по-малко. Там сърбите са мнозинство (повече от 2/3) и няма да допуснат още едно териториално отделяне.Колкото до Западните покрайнини - забрави. Югославия (царска и Титова) неслучайно манипулира и репресира 70 г. българите в Македония, Сърбия и Косово - сега повечето от тях, завалиите, се мислят за македонци и сърби. Арнаутите са по-проклети и са мюсюлмани, затова не са били посръбчени.Като по-малък седях и гледах замечтано картата на "СФРЮ" и си мислех как ще остане накрая само Белградския пашалък, ама май няма да стане точно така. Сърбите частично са си свършили работата.Само едно не ми е ясно - защо сърбите масово ни мразят, а голяма част от българите са луди фенове на "православните братя славяни", които са ни прецаквали по-подло и от гърците? Несподелената любов е тъжно нещо...

116

Didi

преди 16 години

Ще трябва след години да напишеш такава статия и за България "Защо България загуби Родопите"

fallback