Снимка: Reuters

Има ли интрига как ще завърши мачът "президентски избори", заражда ли се нова политическа формация на Меглена Кунева и доколко силен е Доган. Тези въпроси възникнаха от изборните резултати от президентските избори на първия тур, според които кандидатпрезидентските двойки на ГЕРБ и БСП отиват на балотажа.

Росен Плевнелиев най-вероятно ще бъде следващият президент на България. Това прогнозираха пред Dnes.bg политологът Антоний Гълъбов и социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов. 

Според тях ГЕРБ са успели да мобилизират своите симпатизанти и запазват стабилните си позиции на политическата сцена. 

"Нашите проучвания показват, че България е разделена горе-долу на три – 1/3, която подкрепя правителството в момента, 1/3, която "скърца със зъби" – не подкрепя правителството, но не намира достатъчно основание да застане срещу ГЕРБ, и 1/3, която тотално не се интересува какво става в политическото пространство", коментира социологът Станислав Стоянов. 

Според него при това съотношение ГЕРБ, мобилизирайки ресурса си, успя да се представи във всеки един от областните градове, дори там, където губят, те участват в първата двойка. 

"Разпределението на силите в местната власт особено по отношение на общинските съветници показва траен превес на ГЕРБ, което означава, че като цяло електоралната основа на управляващата партия е стабилна. Така че няма да има изненади следващата неделя", смята и Антоний Гълъбов. 

Той беше категоричен, че разликата между Плевнелиев, който води на Калфин с 39,83% срещу 29,17%, няма как да бъде стопена. 

За да бъде изравнен резултатът между Плевнелиев и Калфин, означавало червеният кандидат да бъде подкрепен с повече от една трета от гласовете, които вече е получил на първия тур. Гълъбов обаче отбеляза, че БСП е положила огромни усилия да мобилизира своите избиратели още на първия тур. 

"Освен всичко останало прогнозата за това, че ДПС ще прелее гласове към Калфин и това ще го изравни с Плевнелииев, също не е дотам вярно. Около 1/3 от избирателите на ДПС вече подкрепиха Калфин", добави Гълъбов.

"Нямам основание да смятам, че ГЕРБ няма да бъдат мобилизирани на втория тур", заяви от своя страна и социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов.

Също така било важно как ще се изтълкува предстоящият вот – като тяснопартиен – битка между БСП и ГЕРБ, или ще се търси по-широка подкрепа за ГЕРБ. 

Според него управляващите залагали на тезата, че е имало висока избирателна активност, няма страх, за който говори опозицията, няма го партийния вот, а имаме гражданско общество, което излязло да гласува. 

Феноменът "Меглена Кунева", къде ще отидат нейните гласове и заражда ли се нова партия? 

Според Станислав Стоянов независимият кандидат-президент, която остана трета в президентската надпревара, е получила гласовете на "скърцащите със зъби" избиратели, които търсят алтернатива на ГЕРБ. 

"За втория тур ще важи правилото доколко са мобилизирани и доколко им се участва в мач ГЕРБ–БСП. Дали им се участва от страната на онези, които искат да зашлевят ГЕРБ, или ще участват от страната на "десния избор", или ще си останат във вкъщи. Това не е единна маса, която ще се вдигне и автоматично ще застане или отляво, или отдясно на втори тур", категоричен е социологът. 

Избирателите на Кунева не могат да бъдат насочвани, смята и Антоний Гълъбов. 

"Но все пак смятам, че в пропорция 2:1 избирателите на Кунева по-скоро биха подкрепили Плевнелиев", смята той. 

Гълъбов обаче прогнозира, че независимо от липсата на хомогенен електорат, се заражда нова либерална формация, което ще превърне Кунева в политически играч. 

"Има такъв сценарий, има такова усилие. Очаквам появата на подобен тип либерален субект, който ще гравитира по-скоро в център-дясно", смята още анализаторът. Според него тя е привлякла гласовете на онази част от избирателите на НДСВ, които не се свързани с линията на Бойко Борисов.

"Това е един доста размит профил. Тя успя да обедини около себе си хора с различни очаквания, някои заради това, че е образована, близка алтернатива на ГЕРБ – с общ генезис, но с различна физиономия", добави той. 

За разлика от избирателите на Кунева обаче е ясна силата на електората на Доган, който е бил решаващ в не едни избори у нас. Достатъчно силен ли е обаче Сокола да реши този път изборите на втори тур, каквато заявка даде той с подкрепата си за двойката Калфин–Данаилов. 

"Иска му се да създаде тази представа, че той ще определи в крайна сметка кой ще управлява страната. Истината е по-различна, тъй като всъщност повече от 50% не излязоха на изборите. Аз очаквам по-ниска избирателна активност на втория тур", обяви Гълъбов и прогнозира, че ГЕРБ ще водят такава кампания през тази седмица, за да бъде в крайна сметка неутрализирано ДПС. 

Според Станислав Стоянов тук ключов е моментът доколко Ахмед Доган реално ще подкрепи двойката Калфин–Данаилов.

"Ако обаче той само го казва, а не е решил да го направи (има някакво политическо споразумение и различен пазарлък), тогава отново няма да видим консолидиран вот на ДПС", смята социологът.  

Той отбеляза, че на първия тур голяма част от електората на ДПС е участвал в местните избори, но не и за президент, а в Турция гласовете са два пъти по-малко, отколкото на предишните избори.

Дали Доган е загубил вота в Турция, или не е мобилизирал електората си, щяло да стане ясно на втория тур.

Независимо от гласовете на ДПС Плевнелиев е с много по-големи шансове от Калфин да спечели изборите, прогнозира Стоянов.

"Предполагам, че Плевнелиев ще спечели на втория тур. Няма да е от пропорция от типа 60:40, но най-вероятно ще се приближава до нея", смята и Антоний Гълъбов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase