Снимка: FreePik.com
fallback

Всеки читател се вълнува от различни теми и има своите любими жанрове и автори, които чете и препрочита с удоволствие. Един от любимите жанрове на милиони хора по света е криминалната проза. Загадките, напрегнатите сюжети и непредвидените обрати омагьосват съзнанието и ви дават шанс да се потопите в тъмни и мистериозни събития, в които всеки малък детайл може да бъде ключът към разгадаването на заплетена тайна.

Причината за непреходното очарование на криминалните романи се крие в съчетаването на логически загадки, напрежение и сложни и дълбоки взаимоотношения между персонажите. Когато зачетете такъв роман, вие се превръщате в детективи, търсещи улики за неразкрити престъпления. Много от читателите намират в този жанр не само развлечение, но и възможност да надникнат в съзнанието на персонажите и да разберат в дълбочина човешката природа и причините, които карат хората да постъпват по определен начин.

Причината за известността и успеха на едни от най-популярните криминални романи е способността на авторите им да създават напрежение и динамичност в сюжета и да изграждат многопластови персонажи. Всеки герой в тези произведения, без значение дали е престъпник, жертва или детектив, е важна част от цялата картина, която се разкрива в края. Това ви позволява да бъдете не просто читател, а активен участник в разкриването на случая.

Ако и вие сте сред любителите на жанра, на сайта на Книгомания ще откриете разнообразие от класически и нови произведения. В следващите редове ще ви запознаем с 5 криминални романа, които ще задържат вниманието ви от първата до последната страница и определено заслужават да бъдат прочетени.

"Коледата на Поаро"

Разбира се, когато говорим за криминални романи, не можем да не започнем с Агата Кристи. Сюжетът на „Коледата на Поаро” се върти около Саймън Лий – озлобен и скучаещ богаташ в преклонна възраст, който заради отношението си е презиран от цялото си семейство.

Петимата му синове и техните съпруги отговарят на поканата му да прекарат заедно Коледа в имението му, без да подозират, че зад на пръв поглед невинната покана се крие пъклен план замислен от стареца, за да настрои синовете си един срещу друг.

Сюжетът започва да се заплита, когато откриват господин Лий с прерязано гърло в стая заключена отвън. Мистерията и напрежението се покачват, а Агата Кристи реди парченцата от пъзела така, че финалът да изненада всеки читател.

"Коледата на Поаро" ще ви държи в напрежение от първата до последната страница и със сигурност е заглавие, което заслужава да бъде добавено към библиотеката ви. За да я поръчате, посетете сайта на Книгомания и вземете своето копие още днес.

"Око за око"

Джефри Арчър е един от разказвачите на криминални истории, които са способни да създадат персонажи и сюжети, оставащи в съзнанието на читателя дълго след прочитане на произведението.

„Око за око” разказва за сделка за милиарди долари, която се обърква по ужасен начин. Във времето, в което се случва това, обикновена и дори приятна вечер в луксозен клуб завършва с убийство, а британското правителство се изправя пред истинска криза.

Ще успее ли детектив Уилям Уоруик от Скотланд Ярд да разкрие цялата истина и главния виновник, преди животът и наследството на един невинен човек да бъдат напълно затрити?

Вземете си „Око за око”от сайта на Книгомания и разберете сами, като се потопите в поредния многопластов и динамичен шедьовър, създаден от Арчър.

"Фирмата"

Дълго преди името му да стане световноизвестно, Джон Гришам работи по 60-70 часа седмично в малка адвокатска кантора в Саут Хейвън. Когато обаче Гришам решава да комбинира познанията си в правото с уникалния си талант на разказвач, се раждат шедьоври като „Фирмата”.

В романа Мич Макдиър завършва правния факултет на Харвард трети по успех и започва да получава предложения за работа от адвокатски кантори. Тази, на която се спира, е малка, но с прекрасна репутация.

Амбицираният млад адвокат и съпругата му са на върха на щастието, но съвсем скоро всичко започва ужасно да се обърква. Фирмата се оказва средство за пране на пари и милиони долари, управлявани от мафията, минават през нея, за да достигнат до офшорни сметки на Кайманите.

Единственият, който може да помогне на ФБР да събере доказателства и да задържи мафиотите, е Макдиър.

"Островът с враните"

Самюел Бьорг е международно признат автор на криминални романи и определено има талант за създаване на сложни персонажи и заплетени сюжети.

В „Островът с враните” Бьорг ще ви запознае с Миа Крюгер – бивша полицейска служителка, която е решила да остави разследването на престъпления в миналото си и да започне нов живот. Плановете ѝ обаче се объркват, когато и звънят за помощ от близкото управление заради случаѝ, прекалено сложен за местната полиция.

Мистериозното убийство и още по-мистериозните улики, оставени на местопрестъплението, заплитат сложен и напрегнат сюжет, които ще държи вниманието ви от първата страница до неочаквания финал.

"Само лъжи"

Дейвид Балдачи е име, което не можем да пропуснем, когато говорим за криминални романи. Автор е на над 40 бестселъра в жанра, които са преведени на над 46 езика, в повече от 80 страни.

В трилъра си „Само лъжи” Балдачи ще ви потопи в рутината на Мики Гибсън – обикновена работничка във фирма, разследваща данъчни и кредитни измами. Неочаквано обаждане в офиса я изпраща в дома на търговец на оръжия, избягал с парите на един от клиентите на фирмата.

Там Гибсън открива тайно помещение и трупа на неизвестен мъж. Скоро тя разбира, че събитията са били нагласени така, че тя да бъде главната заподозряна за убийството на непознатия. Какво се случва на финала, ще разберете, ако поръчате „Само лъжи” от сайта на Книгомания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback